Koliko ste popili? Uskoro će telefon moći da vam kaže

Zivot i stil - Subota 22.08.2020 - 12:51

Američki doktor Brajan Safoleto uradio je jedan eksperiment. Proučavao je 22 odrasle osobe stare između 21 i 43 godine, dajući im dovoljno pića da imaju u dahu koncentraciju alkohola od 0.2 odsto.

Precizan u 90% slučajeva FOTO: Depositphotos Precizan u 90% slučajeva FOTO: Depositphotos
Dah dobrovoljaca je proveravan na svakih sat vremena, a dodatno su morali i da hodaju deset koraka napred-nazad bez teturanja.
 
Ispitanici su tom prilikom nosili telefone prikačene za donji deo leđa, a Safoleto je beležio podatke o brzini kretanja i o njihovim pokretima. Otprilike u 90% slučajeva, promene u kretanju kod ljudi pod uticajem alkohola su uspešno zabeležene.
 
Ovo otkriće bi značilo da bi telefoni sa prigodnom aplikacijom mogli da otkriju da li je neka osoba popila više alkohola nego što je neophodno, i da je upozori da ne seda za volan u tom slučaju, piše CNN.
 
Sam Brajan Safoleto je izgubio prijatelja u saobraćajnoj nesreći, pa u poslednjih deset godina intenzivno proučava kako bi digitalne tehnologije mogle da spreče vožnju u pijanom stanju.
 
Rezultati njegovog istraživanja objavljeni su u "Journal of Studies on Alcohol and Drugs". Tek su na nivou zamisli, ali predstavljaju sjajan temelj za buduća istraživanja.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: