Kontrolna soba reaktora 4 u "Černobilju" otvorena za turiste (VIDEO)

Zivot i stil - Utorak 08.10.2019 - 12:18

ČERNOBILJ - Izuzetno radioaktivna kontrolna soba reaktora 4 u nuklearnoj elektrani "Černobilj", u kojoj se 1986. godine desila najgora nuklearna katastrofa do sada, otvorena je za turiste, koji u poseti moraju da nose zaštitno odelo, kacigu i rukavice.

Nova turistička atrakcija FOTO: Reuters Nova turistička atrakcija FOTO: Reuters
Turističke agencije potvrdile su Se-En-Enu da je kontrolna soba sada otvorena za posete, nakon odluke ukrajinskih vlasti da proglase čitavo područje oko nuklearke turističkom atrakcijom.
 
Oni koji se odluče za posetu moraju da posle toga prođu dva radiološka testa. "Černobilj" i obližnji grad Pripjat bili su u epicentru zone zabrane kretanja površine 2.600 kvadratnih kilometara.
 
Reaktor 4, uključujući i kontrolnu sobu, niko sem malog broja ljudi nije posetio, a radijacija je 40.000 puta veća od uobičajene.
 
Ozbiljno oštećena jedinica reaktora 4 prvobitno je bila zaštićena betonskih sarkofagom, a oni su zajedno pre nekoliko godina pokriveni 32.000 tona teškim betonskim pokrivačem.
 

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: