MILENKOVIĆ: Završavamo PROJEKTE za BUDUĆNOST Vranja

Lokalne vesti - Ponedeljak 02.10.2017 - 08:44

Grad Vranje za prvih devet meseci ove godine realizovao je većinu projekata koji su bili planirani bužetom za ovu godinu, dok do kraja godine, prema rečima gradonačelnika Slobodana Milenkovića treba završiti još neke.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković. Foto: S.Tasić/OK Radio Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković. Foto: S.Tasić/OK Radio

Većinu projekata grad Vranje realizovao je u saradnji sa Vladom Srbije, resornim ministarstvima, partnerima iz EU ili pak samostalno iz sopstvenih sredstava.

Gradonačelnik Milenković navodi da je izgrađen  put Kriva Feja - Gornja Ljubata u dužini od 3,2 kilometra, a vrednost čitavog projekta je 62 miliona dinara, koji je realizovan u saradnji sa Ministarstvom privrede, dok je učešće grada u finansiranju radova na ovom projektu  25 miliona dinara.

U toku je izrada projekta izvedenog stanja i tehnički prijem.

- Uz izgradnju puta, u Krivoj Feji je i pored mnogobrojnih problema  završena osnovna škola i đaci su krenuli na nastavu deset dana nakon početka školske godine.

Vrednost ovog projekta je 400.000 evra i realizovan je u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

Izvađena je kocka i asfaltiran put kroz samu Krivu Feju, u dužini od oko 400 metara.

Time su stvoreni preduslovi  za razvoj turizma na Besnoj Kobili.

Pravni status planinarskog doma je konačno regulisan, tako da na samom objektu možemo da izvodimo građevinske radove
-  zaključuje Milenković.

U saradnji sa Ministarstvom privrede, kroz projekat uređenja poslovnih zona, uskoro kreću i radovi na obilaznici  u Bunuševcu dužine 2,6 kilometra, što predstavlja realizaciju kapitalne investicije.

Vrednost projekta je 150 miliona dinara, od toga je učešće grada 50 odsto.

Takođe, u saradnji sa Ministarstvom privrede relizuje se projekat izrade projektno - tehničke dokumentacije “Trening centra” u “Slobodnoj zoni” čija je vrdnost  dva miliona dinara.

- Prijavili smo projekat u Ministarstvu privrede za rekonstrukciju Radničke ulice od nadvožnjaka do Želežničke stanice kao i projekat rekonstrukcije ulice Bore Stankovića.

U “Slobodnoj zoni” se završava deonica puta  koja povezuje Bunuševački put sa putem za selo Soderce u saradnji sa “Evropskim progresom”, a vrednost investicije je 210.000 evra.

U narednih nekoliko nedelja kreću radovi na izgradnji dva kružna toka i saobraćajnice koja ih povezuje između fabrike “Geox i Ditre Italia
- Top sofa”.

U toku je izgradnja kolektora u Slobodnoj zoni, a uskoro kreće i u Maričkoj ulici.

Do kraja godine trebalo bi da bude određen i izvođač radova na izgradnji Fabrike za preradu otpadnih voda - navodi Milenković.

On dodaje da lokalna samouprava intezivno traži mogućnost finansiranja kanalizacione mreže u Zlatokopu i Tibuždu kao i ekološkog problema sa kanalizacionom mrežom u naselju Palestina.

Milenković ukazuje da su sve to nasleđeni problemi na čijem rešavanju  se intezivno radi.

- Takođe,  u ulici Franše De Perea rešava se problem kanalizacione mreže koji je izuzetno kompleksan.

U toku je izrada projekta preparcelacije, završen je projekat vodovodne mreže za selo Balinovac, a rebalanskom budžeta će biti predviđena sredstva u vrednosti od tri miliona dinara.

Privodi se kraju uvođenje vodovodne mreže u Kajmakčalanskoj uliici.

Završava se  zamena azbestnih cevi iz kreditne linije sa KFW bankom.

U toku je rekonstrukcija Gradskog stadiona, zbog dopune projektno tehničke dokumentacije u delu dimenzija terena koje zadovoljavaju standarde za igranje profesionalnih utakmica, pa su trenutno radovi zaustavljeni.

Finasiranje ovog projekta odvija se preko projekta međugranične saradnje sa bugarskim gradom Montana
- pojašnjava gradonačelnik Vranja.

U samom gradu je završena rekonstrukcija osnovnih škola,  “Vuk Karadžić” i “Svetozar Marković”, a vrednost ovih radova je 116 miliona dinara.

- Nakon više godina zastoja, počela je izgradnja Hirurškog bloka bolnice u Vranju, vrednost projekta je 3,2 miliona evra, a rok za završetak  radova je 12 meseci.

Takođe, odobrena su sredstva u vrednosti od 50.000 evra, od strane Evropskog progresa za finansiranje projektno tehničke dokumentacije  za rekonstukciju starog dela bolnice.

Vodilo seračuna da  se radi na projektima i u oblastima kulture, pa će tako Muzej kuća Bore Stankovića kao i Narodni muzej, tačnije zgrada Selamluka, biti potpuno rekonstruisani sredstvima koja su obezbeđena u saradnji sa Minstarstvom  kulture.

U završnoj je fazi i dekontaminacija zgrade Pozorišta “Bora Stanković”.

Institut Vinča vrši ispitivanje Aleksandrovačkog jezera nakon čega će se sa predlogom mera tražiti finasijer za sanaciju jezer
a - kaže Milenković.

Od planiranih projekata za ovu godinu u završnoj fazi je izrada Plana kapitalnih investicija u saradnji sa “Evropskim progresom” za period od 2017- 2021. godine.

U toku je i izrada projektno - tehničke dokumntacije za Sportski centar.

Izdata je građevinska dozvola za Regionalni centar za vanredne situacije.

Izrada projekata za sanaciju i rekonstrukciju  glavnih ulica u gradu  je u toku po ugovoru koje je nekadašnja Direkcija za  izgradnju potpisala sa projektantskom kućom iz Niša.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: