Svečana sednica Skupštine grada povodom Dana oslobođenja

Lokalne vesti - Ponedeljak 03.10.2022 - 12:33

Obeležavanje Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu nastavljeno je svečanom sednicom Skupštine na kojoj je govorio predsednik dr Dejan Tričković.

Foto:vranje.org.rs Foto:vranje.org.rs
On je najpre podsetio na istorijske činjenice, navodeći sa je naš grad okupiran 16. oktobra 1915. godine, nakon što je bugarska vojska, mučki i bez objave rata, napala Srbiju sa istoka. ,,Počeo je mračan i težak period za naše Vranje, za našu zemlju. Trogodišnja okupacija ovoga kraja biće upisana krvavim slovima u istoriju beščašća, zbog bezumnih bugarskih zverstava nad nedužnim stanovništvom. 
Iako se o ovim zločinima malo govori, brojni zapisi svedoče o stradanjima civila, ponajviše u Vranju i Surdulici, koja je bila prolazno mesto za brojne zarobljenike. Oni su sa juga Srbije, Kosova i Metohije i Makedonije deportovani u logore u Bugarskoj. Brojni zapisi svedoče i o nameri bugarskog okupatora da naš kraj izbriše iz sastava Srbije, da stanovništvo asimilizuje, sve u cilju “bugarizacije” srpskog naroda. 
To je podrazumevalo likvidaciju pripadnika srpske inteligencije i zabranu srpskog jezika. Hteli su da unište naše poreklo, našu istoriju i tradiciju. Naše postojanje.
 
 Zato mi u Vranju, nosimo zaveštanje da žrtve i muke naših predaka nikad ne zaboravimo.”, rekao je Tričković. Dodao je da mi imamo obavezu da budućim naraštajima prenosimo amanet naših predaka. ,,Naša Srbija, mučenička i ugnjetavana, zemlja je čiji su temelji nažalost izgrađeni u krvi  i patnji. Čuvajmo je jer drugu otažbinu nemamo. Čuvajmo Vranje, jer drugi grad nemamo. Ispred i iza nas, uvek je – Srbija”, istakao je predsednik Skupštine grada. U kuturno-umetničkom programu nastupio je hor ,,Daskal” Pedagoškog fakulteta u Vranju i učenici Gimnazije ,,Bora Stanković”, Mijat i Imilijan Jovanović.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: