19 DECE MIGRANATA u vranjskim školama

Lokalne vesti - Petak 01.09.2017 - 13:41

U školama u Vranju će novu školsku godinu pohađati 19 dece migranata, saopštilo je Udruženje za borbu protiv trgovine ljudima „Atina“.

Deca migranti pohađaće Radojevu i Petu školu FOTO: D. Ristić/OK Radio Deca migranti pohađaće Radojevu i Petu školu FOTO: D. Ristić/OK Radio

Iz ovog udruženja navode da će ova promena uticati pozitivno na kvalitet života dece, koja će imati radne obaveze, vreme će im biti kvalitetnije organizovano i doći će do bolje socijalne integracije u sredini u kojoj se nalaze.

- Jedan broj nastavnika i profesora prošli su edukaciju za rad sa decom iz migrantske populacije, a nastava će se pohađati na srpskom i engleskom jeziku.
 
Takođe se planira i sistematski pregled dece iz migratske populacije pre polaska u školu
– stoji u saopštenju udruženja “Atina”.

Beba Kanački, koordinatorka Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima  iz Vranja dodaje da su usled izbegličke krize uslovljene političkim odlukama da migranti ostanu u kampovima zemalja jugoistočne Evrope, ugrožena ljudska prava čitave izbegličko migrantske populacije, sa posebnim akcentom na najranjiviju grupu -  žene i decu.

- Ova deca su se u većini slučajeva susrela sa svim užasima rata, gubitkom doma i bližnjih, razdvajanjem od porodica, progonom.

U cilju prilagođavanja novim sredinama i kulturama, i u cilju njihovog uključivanja u formalno obrazovanje, treba im dati punu podršku da prevaziđu sve traume i strahote koje su preživeli, ali i da se pripreme za dalji život i izazove koje ih čekaju
- rekla je Kanački.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Vranju, deca migranti će biti raspoređeni u osnovnim školama “Radoje Domanović” i “Svetozar Marković”, najverovatnije zbog blizine prihvatnog centra u nekadašnjem Motelu Vranje.

Vranjske škole će primiti decu iz prihvatnog centra u zgradi motela u kojem trenutno boravi oko 130 migranata, većinom porodice sa decom, prognanih iz Avganistana.

Procenjuje se da se u Srbiji trenutno nalazi oko hiljadu dece školskog uzrasta, uglavnom iz Sirije, Avganistana i Pakistana, koji žive u centrima za azil i tranzitnim centrima, uglavnom u pratnji roditelja ili rodbine.

Prema podacima “Atine”, najveći broj dece migranata, njih 166, pohađaće škole u Šidu.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: