ANEM: Zaštititi OK Radio

Lokalne vesti - Petak 17.06.2022 - 15:12

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), u svom današnjem saopštenju zatražila je odlučnu i hitnu akciju svih nadležnih državnih organa, a posebno i lokalnih vlasti u Vranju, kako bi se zaštitila kako lična bezbednost vlasnice, zaposlenih i novinara OK Radija iz Vranja, od ponovljenih napada i pretnji kojima su izloženi već mesecima, tako i njihovo pravo da se slobodno, bez pritisaka i straha za ličnu bezbednost, bave svojim, medijskim poslom i izveštavaju o stvarima o kojima javnost ima interes da zna.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio

OK Radio u Vranju i kafe No Comment koji funkcioniše u okviru ove medijske kuće, obezbeđujući, sa jedne strane, prihode za opstanak medija, a sa druge, i prostor za kulturne i druge događaje, izloženi su mesecima ozbiljnim napadima i pretnjama. Pretnje traju od kako je vlasnica radija inspekciji prijavljivala investitora koji uz njihov objekat gradi bez potrebnih dozvola. Inspekcija je nelegalne radove obustavljala, a pre nešto manje od dva meseca, trojica maskiranih huligana su tokom noći polupala veći deo stakala na izlogu kafea No Comment. Nadzorne kamere su incident snimile, ali je vlasnici radija iz tužilaštva poručeno da zbog male materijalne štete koja je pričinjena, počinioce ne mogu da gone po službenoj dužnosti. Potom se dogodio novi incident kada je jedna osoba sa kantom farbe na leđima ušla u prostorije kafića i, u vreme kada nije bilo gostiju, isprskala belom farbom celokupan inventar i unutrašnjost objekta.

Bez obzira na pokrenuti postupak, pritisci i napadi nisu se zaustavili, pa je tako pre desetak dana OK Radiju preko noći, sa spoljne strane, zazidan prozor jedne od kancelarija.
ANEM je u svom saopštenju insistirao kod nadležnih da svi do jednog, odlučno i bez ikakvog daljeg odlaganja, jer je ovo pitanje opstanka uređenog društva, te u krajnjoj liniji i države, preduzmu delotvorne i neophodne mere kako bi se obezbedila lična sigurnost svih i kako bi se sprečilo da investitori nelegalnih objekata, osuđivani vlasnici kockarnica, ili bilo ko drugi, ogoljenim nasiljem i zastrašivanjem sprovode samovolju u zemlji koja pretenduje da bude slobodna, demokratska i uređena država.

Ovo tim pre i zato što su na udaru nasilnika u ovom konkretnom slučaju jedna medijska kuća, njena vlasnica, zaposleni i novinari, kojima država mora da obezbedi uslove da rade i izveštavaju slobodno, jer su upravo slobodni mediji, bitna brana samovolji i teroru nasilnika, koja samovolja i terror prete da uruše društvo u celini i zarad svojih interesa, ne prezajući ni od čega, zgaze slobode i prava svih", piše u saopštenju koje je potpisao Veran Matić, predsednik Upravnog odbora ANEM-a.

Povodom ovog slučaja zakazana je i sednica Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: