Arheolozi na Vražjem kamenu

Lokalne vesti - Nedelja 07.12.2014 - 09:47

Vranje - Nekropola iz srednjeg veka sa desetak grobova pronađena je prilikom priprema za drenažu i betoniranje staza uz severni zid Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Donjoj Trnici kod Trgovišta.

Crkva na Vražjem kamenu Crkva na Vražjem kamenu

Ova svetinja poznata je u narodu kao crkva na vražjem kamenu. Arheolozi kažu da je otkriće izuzetno.

Crkva rođenja Presvete Bogorodice u Donjoj Trnici datira iz 14 veka i jedna je od retkih u srpskoj pravoslavnoj crkvi koja ima kameni, odnosno zidani ikonostas.

Kako je reč o objektu koji je pod zaštitom države stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, radeći na njenoj zaštiti od vlage došli su do interesantnih otkrića.

Pretpostavlja se da je reč o monaškim grobovima o čemu svedoči način sahranjivanja.

Ovakvih grobova ima i na drugim lokalitetima i karakteristični su za period 14. i 15. veka. Broj sahranjenih osoba govori da je manastir bio veoma živ.

Sredstva od milion i dvesta hiljada dinara za sanaciju crkve izdvojilo je republičko Ministarstvo kulture.

Iskopani ostaci sahranjenih monaha biće izmešteni i ponovo sahranjeni u blizini crkve, a biće postavljena i spomen ploča.
 

RTV Vranje, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: