Besplatna pravna pomoć za ROME

Lokalne vesti - Četvrtak 13.08.2015 - 09:14

Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS promovisala je u Vranju, u Gornjoj čaršiji, call-centar za besplatnu pravnu pomoć u slučajevima diskriminacije, usmerenu pre svega prem romskoj populaciji.

Besplatnaa pravna pomoć oko diskriminacije FOTO S. Tasić Besplatnaa pravna pomoć oko diskriminacije FOTO S. Tasić

Koordinator mreže CHRIS- a Dragan Đorđević kaže da svi kojima je pravna pomoć potrebna, mogu da je potraže besplatnim pozivom na broj 0800 008 007.

- U slučajevima kršenja prava pripadnika nacionalnih manjina i drugih ranjivih društvenih grupa, u slučajevima ignorisanja zahteva i prava od strane nadležnih institucija, naš pravni tim će reagovati i podneske pisati u ime građana.

Problemi sa kojima se Romi najčešće susreću su uslovi stanovanja, zatim nepostojanje ličnih dokumenata, jer su oni još uvek najviše pravno nevidljiva društvena grupa stanovništva.

Tu su i problemi u obrazovanju, jer je program pedagoških asistenata projektno postavljen i nije održiv u svim gradovima u Srbiji.

Ne treba zaboraviti ni problem jednakog pristupa zdravstvenoj zaštiti – kaže Đorđević.

On dodaje da je zahvaljujući mreži CHRIS-a u gradovima u kojima ova organizacija ima kancelarije, u toku 10 sudskih postupaka zbog policijske torture nad Romima.

Ulična akcija u Gornjoj čaršiji realizuje se u okviru projekta „Mreža besplatne pravne pomoći CHRIS za Rome“

Cilj akcije je da se građani romskog  naselja informišu o mogućnosti da ostvare svoja prava putem besplatne pravne pomoći Mreže odbora CHRIS, posebno u slučajevima diskriminacije.

Akcija u Vranju peta je po redu, nakon istih aktivnosti u Novom Pazaru, Negotinu i Nišu, a u okviru projekta koji se realizuje zahvaljući podršci Civil Rights Defenders.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: