Besplatni preventivni pregledi: Broj OGRANIČEN

Lokalne vesti - Utorak 14.11.2017 - 10:15

U Zdravstvenom centru (ZC) i Opštoj bolnici u Vranju, u nedelju, 19. novembra, na inicijativu Ministarstva zdravlja, sprovešće se novi krug besplatnih preventivnih pregleda.

Veličković: Prevencija se sprovodi 365 dana u godini FOTO: D. Ristić/OK Radio Veličković: Prevencija se sprovodi 365 dana u godini FOTO: D. Ristić/OK Radio

Prema rečima direktora ZC Vranje, Dragana Veličkovića, u ovoj akciji biće sprovedena tri tipa pregleda, koji će se obavljati u periodu od 8 do 16 časova.

U službi radiologije zainteresovani će moći da dobiju ultrazvučni pregled gornjeg abdomena, na istom odeljenju biće organizovana mamografija, dok će se u bolničkoj laboratoriji vršiti hormonalni pregled štitne žlezde.

Usled velikog interesovanja pacijenata prilikom prethodna dva kruga preventivnih pregleda, procena je da neće svi moći da budu podvrgnuti besplatnim pregledima, kaže Veličković.

- Zbog ograničenosti naših kapaciteta, vršićemo selekciju pacijenata, tako da će na mamografiju moći pacijentkinje starije od 40 godina, kao i one sa indikacijama, odnosno pripadnice rizičnih grupa.

Prošli put je bilo 400 zainteresovanih za laboratorijske preglede, tako da očekujemo da i sada bude dosta gužve
– napominje direktor.

On dodaje da se radi o ozbiljnim specijalističkim pregledima koji ne mogu da se radi ambulantno i apeluje na pacijente da povedu računa o svom zdravlju i van ovih preventivnih akcija.

- Prevencija se ne sprovodi samo jedan dan u mesecu kada je akcija, već bi trebalo da se na tome radi 365 dana u godini – podseća Veličković.

U prethodnoj, drugoj po redu akciji preventivnih pregleda, građani Vranja su 15. oktobra bili u prilici da dobiju besplatne ginekološke i ultrazvučne preglede, ultrazvuk stomaka i analize koje su važne za rano otkrivanje raka prostate.

Prilikom ovih pregleda, pacijenti ne moraju da imaju overenu zdravstvenu knjižicu.

Cilj Ministarstva zdravlja je da se zdravstvene ustanove približe osiguranicima, kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje populacije, a namera je da  se preventivni pregledi sprovode svakog meseca.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: