Bez SOCIJALNOG DIJALOGA nema SLOBODE MEDIJA

Lokalne vesti - Četvrtak 12.10.2017 - 13:34

Sindikat novinara Srbije (SINOS) održao je u četvrtak u Vranju okrugli sto o projektu "Dostojanstvenim radom do profesionalog novinarstva", na kojem je potcrtan problem nepostojanja granskog kolektivnog ugovora.

Miroslava Stošić i Dragana Čabarkapa, predstavnice SINOS-a FOTO: D. Ristić/OK radio Miroslava Stošić i Dragana Čabarkapa, predstavnice SINOS-a FOTO: D. Ristić/OK radio

Projekat SINOS-a dolazi u času kada se razgovara o novoj medijskoj strategiji i novom setu medijskih zakona, što je prilika da budući granski kolektivni ugovor bude njihov deo, rečeno je na skupu.

Suština projekta je uspostavljanje socijalnog dijaloga između novinara i medijskih radnika i poslodavaca i lokalne samouprave, čiji je krajnji cilj potpisivanje kolektivnog ugovora, rekla je u uvodnoj reči Miroslava Stošić, zamenica predsednice SINOS-a.

- Bez kolektivnog ugovora ne može se računati na puno ostvarivanje prava novinara i medijskih radnika, koja garantuju međunarodne konvencije, Ustav Srbije i Zakon o radu.

U drugim granama postoje kolektivni ugovori sa proširenim dejstvom, tako da mi ne tražimo ništa mimo zakona niti sindikalne prakse
– rekla je Miroslava Stošić.

Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS-a je istakla stav sindikata da nema slobodnih medija bez slobodnih novinara, koje mora da štiti kolektivni ugovor.

- Na žalost, u Srbiji postoji velika opstrukcija osnivanja sindikata, pa čak i otvorena zabrana uz pretnju otkazom.

S druge strane, poslodavci namerno koče početak rasprave o kolektivnom ugovoru, jer bi u tom slučaju došli u tešku finansijsku situaciju.

Ali nama ne ostaje ništa drugo nego da se borimo, jer je to borba za javni interes
– rekla je Čabarkapa.

Ona je dodala da SINOS u toj borbi ima podršku evropske i svetske federacije novinara, ali do sada nije bilo političke volje za uspostavljanje dijaloga.

Ovaj sindikat ima svog predstavnika u radnoj grupi koja priprema novu medijsku strategiju koji će insistirati da u ovaj dokument uđe član po kome će jedan od kriterijuma za dodelu medijskih projekata biti postojanje sindikata.

- Da budemo iskreni, naš jedini delotvorni instrument danas je da mi obavestimo “zapad”, pa onda “zapad” izvrši pritisak na naše predstavnike.

S druge strane, neverovatno je da u samoj novinarskoj profesiji postoji strah od borbe, a mi ćemo biti slobodni onoliko koliko smo spremni da se borimo za slobodu.

Iako svi beže od priče o kolektivnom ugovoru u medijima, ako želimo da budemo deo Evrope, socijalni dijalog mora da bude uspostavljen
– rekla je Dragana Čabarkapa.

Na okrugli sto SINOS je pozvao sve medije i predstavnike UNS-a i NUNS-a, ali organizatori nisu bili zadovoljni odzivom.

Skup je deo istoimenog projekta koji je podržan sredstvima za sufinansiranje projekata iz budžeta grada Vranja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: