Biblioteka slavi 143. rođendan

Lokalne vesti - Utorak 21.06.2022 - 10:04

Program obeležavanja 143. godišnjice od osnivanja Javne biblioteke ,,Bora Stanković" Vranje počeo je svečanim otvaranjem novog Odeljenja digitalizacije u ovoj kulturnoj ustanovi. Prisutnima se najpre obratio Zoran Najdić, direktor Javne biblioteke ističući da je ovo obavezujući jubilej i važan datum za vranjsku biblioteku.

FOTO: vranje.org.rs FOTO: vranje.org.rs

- Uz podršku Ministarstva kulture i lokalne samouprave uspeli smo da opremimo odeljenje digitalizacije, u smislu unapređenja, promocije i afirmacije našeg kulturnog stvaralaštva. 

Rad u novom odeljenju osloniće se na rad Zavičajnog odeljenja, gde se nalazi građa koja predstavlja bogatstvo ovog kraja i svedoči o prošlim vremenima. 

 

Pre svega reč je o vizuelnoj građi, seriji fotografija i razglednica i ostalog materijala, koje odeljenje poseduje, a tu se nalaze i autentični rukopisi Đorđa Tasića, Jovana Hadživasiljevića i Bore Stankovića. 

 

Putem digitalizacije naša biblioteka će omogućiti da korisnici širom sveta imaju uvid u sve ono što čini naše zavičajne fondove - rekao je Najdić. 

 

Na svečanosti je govorila i Alma Rizvanović, posebni savetnik potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, naglasivši da odgovorna kulturna politika podrazumeva decentralizaciju, savremeno opremljene i ravnomerno raspoređene biblioteke na čitavoj teritoriji naše zemlje i da je to jedan od prioriteta Ministarstva kulture i informisanja. 

 

- Digitalizacija u bibliotekama postala je redovna aktivnost koja se u kontinuitetu sprovodi poslednjih godina. 

 

Cilj ovog projekta je stvaranje kulturne baze naše zemlje, kako bi se stručnjacima različitih profila omogućila što potpunija istorijska, književna, jezička, sociološka i druga istraživanja - kazala je Alma. 

 

U ime lokalne samouprave obratila se Izabela Savić, članica Gradskog veća, naglašavajući da je Javna biblioteka ,,Bora Stanković” ustanova kulture sa dugom tradicijom i da ima veliki značaj, kako u utemeljenju, tako i u širenju kulture u čitavom okrugu. 

 

- Njena uloga je ne samo da sačuva od zaborava, već i u skladu sa savremenim trendovima unapredi načine pružanja usluga svojim korisnicima. 

 

Digitalizacija je jedan od preduslova za uspešno pozicioniranje biblioteka u savremenom društvu, a lokalna samouprava je pružila podršku u sređivanje prostora i tokom tehničkg procesa digitalizacije. 

 

Prisutne je pozdravila i Dragana Milunović, zamenica upravnika i rukovodilac Sektora za bibliotečku i informacionu delatnost Narodne biblioteke Srbije koja je ukazala da je otvaranje odeljenja digitalizacije jedan od temelja modernog bibliotekarstva, koji zadržavajući tradicionalnu ulogu biblioteke, otvara put ka nekim novim tehnologijama. 

 

Narodna biblioteka Srbije kao centralna matična ustanova, decenijama sarađuje sa bibliotekom u Vranju vrlo uspešno. 

 

Na ovom projektu pružili smo stručnu pomoć u vezi sa projektom i nabavkom opreme, a tako ćemo nastaviti i u narednom periodu - rekla je Milunović.

 

Nakon toga, u sali Američkog kutka održana je promocija knjige ,,Biti biblioteka-r”, priređivača Jasmine Ninkov i Isidore Injac, u izdanju Biblioteke grada Beograda.

 

Obeležavanje Dana ustanove nastavlja se programom ,,Pisac u fokusu” u dvorištu muzej kuće ,,Bora Stanković”.  

 

Publici će se predstaviti Ivan Milenković, Luka Tripković i Damir Karakaš.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: