Bolji pristup pravima za 3.500 građana uz podršku Vlade Švajcarske

Lokalne vesti - Subota 10.07.2021 - 09:25

Savetodavne službe u 13 lokalnih samouprava pružile su pravnu podršku za više od 3.500 građana, među kojima su najzastupljenije višestruko ranjive kategorije žena, pripadnici romske nacionalne manjine, stara lica, dugotrajno nezaposleni i osobe sa invaliditetom, istaknuto je na događaju koji je program Swiss PRO organizovao 8. jula 2021. godine u Nišu.

Foto: Promo Foto: Promo

- Osnovni cilj javne uprave, svake opštinske, gradske ili nacionalne institucije, jeste unapređenje kvaliteta života građana, a naročito onih najranjivijih.

Za uspeh bilo koje aktivnosti u javnoj upravi potrebni su posvećeni profesionalci, koji su kroz rad u savetodavnoj službi uz bolji pristup pravima za građane uspostavili osnovu za sistemski i svima dostupan mehanizam besplatne pravne podrške
- istakao je Saša Mogić, pomoćnik ministarke državne uprave i lokalne samouprave i najavio skoro usvajanje Programa reforme sistema lokalne samouprave.

Uz podršku Vlade Švajcarske kroz programa Swiss PRO u okviru javnog poziva pod sloganom „Lakši pristup vašim pravima” dodeljena je podrška u ukupnoj vrednosi od skoro 200.000 evra za projekte uspostavlajnja i rada savetodavne službe u Babušnici, Beloj Palanci, Ćupriji, Čajetini, Kniću, Krupnju, Malom Crniću, Medveđi, Rači, Svilajncu, Sjenici, Surdulici i Žagubici.

- Lokalne samouprave su kroz ove projekte napravile izuzetan rezultat, pogotovo kada pogledamo prethodnu godinu koja je bila veoma teška i sa dosta ograničenja. Švajcarska će nastaviti da podržava aktivnosti socijalnog uključivanja i ova oblast će imati značajno mesto u našem četvorogodišnjem programu saradnje koji trenutno razvijamo - naveo je Petar Vasilev, nacionalni programski službenik Švajcarske kancelarije za saradnju.

Projekti su sprovedeni u periodu od juna 2019. do aprila 2021. godine kroz pružanje pravne podrške u vidu pomoći u popunjavanju formulara, pisanju podnesaka, pružanju pravnih saveta i opštih pravnih informacija i uključivali su angažovanje diplomiranih pravnika, nabavku neophodne opreme za rad Savetodavne služe u zgradi opštine, kao i terenski rad.

- U toku realizacije projekata je usvojen i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, tako da su ovi projekti poslužili i kao dobra priprema za postupanje po novom zakonu.

Od 13 projekata čak u osam lokalnih samouprava će se nastaviti angažman pravnika, čime će se obezbediti održivost intervencije i nasataviti da se pruža ova vrsta usluge
- istakla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Profil podržanih korisnika i korisnica je raznovrstan i pokazuje da su savetodavne usluge pružene onima kojima su najviše potrebne, navela je Nataša Ivanović, službenica za socijalnu uključenost na programu Swiss PRO.

- Od ukupno 3.517 korisnika usluga savetodavne službe više od 1.500 su bile žene, skoro 900 Roma, takođe skoro 900 starih lica, malo manje od 800 nezaposlenih i 270 osoba sa invaliditetom.

Najčešće je podrška bila pružena u oblasti socijalne zaštite, zatim u oblasti opštinske i komunalne službe, kao i porodičnog i naslednog prava -istakla je Ivanović.

Program „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).
 



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: