BULEVAR Bore Stankovića još na čekanju

Lokalne vesti - Petak 26.08.2016 - 22:16

Dugo najavljivani projekat rekonstrukcije ulice Bore Stankovića u Vranju, kojim bi ova centralna gradska saobraćajnica postala istoimeni bulevar, još uvek čeka na realizaciju.

Raskrsnica kod Doma zdravlja: U planu novi izgled FOTO D. Ristić/OK Radio Raskrsnica kod Doma zdravlja: U planu novi izgled FOTO D. Ristić/OK Radio

Pored nedostatka novca, problem je i u eksproprijaciji lokalnih parcela i objekata, kaže u razgovoru za OK Radio Marjan Stanković, gradski većnik za infrastrukturu.

Rekonstrukcija ove ulice već nekoliko godina ulazi u komunalni program, postoji i projekat, ali još uvek nije obezbeđeno dovoljno novca kojim bi se finansirao ovaj krupan komunalni zahvat.

U proleće prošle godine, od ovog projekta se odustalo u korist uređenja donjeg dela gradskog šetališta.

Krajem 2015. godine, tadašnja lokalna vlast je najavljivala da će ove godine ulica Bore Stankovića biti potpuno rekonstruisana, međutim od toga nije bilo ništa.

Pored nedostatka novca, problemi su iskrsli i oko eksproprijacije, jer je planirano da ulica bude znatno proširena i da budu postavljene dve kolovozne trake, kaže gradski većnik Marjan Stanković.

- Za neke objekte i parcele je izvršena eksproprijacija, ali oko drugih se vode sudski sporovi – otkriva Stanković.

On navodi da postoji novi plan da se postojeće podzemne instalacije izmeste ispod trotoara, što će poboljšati funkcionalnost i olakšati održavanje.

- Ukoliko dođe do havarije na nekoj od instalacija, lakše je raskopati trotoar, nego kolovoz na ulici na kojoj se odvija vrlo frekventni saobraćaj.

Već smo razgovarali o ideji da bude izgrađen takozvani „instalacijski tunel“, u kojem bi bile smeštene sve instalacije, vodovodne, kanalizacione, električne i telekomunikacione, kao i vodovi za grejanje.

Gledamo da ne bude sve zatrpano zemljom, već da ostavimo neku pomoćnu prostoriju, kako bi bio olakšan rad prilikom intervencija
– navodi gradski većnik.

U toku su i razmatranja da li su neophodne i zasebne kolovozne trake kako je to projektom predviđeno.

- Moguće je i da ulica bude proširena, a da kolovozne trake budu odvojene saobraćajnim obeležavanjem, otprilike onako kako je urađeno u ulici Partizanski put.

U tom slučaju, umesto pešačkih ostrva i dela sa zelenilom koji odvajaju kolovoze, mogle bi sa strane biti postavljene na primer biciklističke i pešačke staze i zelenilo na trotoarima.

Time bi bile ostvarene i određene uštede i ako to bude prihvaćeno, projekat bi morao da bude izmenjen
– kaže Stanković.

Već je postojećim projektom predviđeno da širina kolovoza ne može biti jednaka celom dužinom ulice, jer je proširenje koje zahteva rušenje okolnih objekata, planirano u delu od Zdravstvenog centra pa do raskrsnice kod gornje kasarne.

Ukoliko se usvoji ovakav redukovani plan rekonstrukcije, širina kolovoza bi bila ista tokom čitave dužine ulice, a od Zdravstvenog centra pa nadalje bi bili sagrađeni propratni sadržaji, poput biciklističke i pešačke staze, zelenog pojasa i slično.

U vreme kada je predstavljen projekat rekonstrukcije ulice Bore Stankovića, javnost je bila podeljena oko toga treba li postojeću kocku zameniti asfaltom.

Zagovornici očuvanja kocke smatraju da bi se time bar delimično očuvala i autentičnost gradskog jezgra, a često ističu i da je kocka mnogo lepša i dekorativnija od asfalta.

Stanković otklanja ovu dilemu i kaže da je po projektu predviđeno asfaltiranje, što ima nesumnjivih, pre svega funkcionalnih prednosti.

- Kocka jeste lepa za oko, ali sam i ja mišljenja da je asfalt bolji.

Za izradu puteva pod kockom je potrebna i posebna, komplikovanija procedura, a kada bude proširena ulica, mislim da bi se izgubio i taj estetski momenat, na kojem neki insistiraju.

Kocka je ipak zahtevnija i prilikom postavljanja, ali i za održavanje
– kaže Marjan Stanković.

Kako se radi o vrlo krupnoj investiciji, većnik Stanković kaže da bi posao mogao da se radi po fazama.

- Ove godine to sigurno nećemo raditi, ali ćemo pokušati da naredne godine što više poslova uradimo kroz komunalni program.

Nastojaćemo da izmestimo te instalacije i proširimo putnu trasu, kao i da te parcele i objekte koji nisu sporni, dovedemo u stanje da ne smetaju radovima.

Što se tiče para, teško je sada prognozirati koliko će sve to da košta, pogotovo ako budu rađene izmene projekta
– odgovara većnik.

On najavljuje da bi bar deo potrebnog novca trebalo da se obezbedi i iz republičkoh i drugih fondova, jer će grad teško moći da sam izađe na kraj sa ovako skupim poduhvatom.

- Planiramo da apliciramo ka nekim republičkim fondovima, a pratimo raspisivanje konkursa, ne samo države, već i neki drugih fondova i organizacija.

Obratićemo pažnju i na raspisivanje konkursa za projekte iz saobraćaja, koji se finansiraju na ime onih famoznih kazni, jer preko toga može da se obezedi solidna suma novca.

Gledamo da na sve načine bar delimično rasteretimo gradski budžet za ovaj zaista krupan lokalni poduhvat
– najavljuje gradski većnik za infrastrukturu Marjan Stanković.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: