Danas je jesenji Krstovdan

Lokalne vesti - Sreda 27.09.2023 - 09:13

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Vozdviženje Časnog krsta, crkveni praznik u narodu poznatiji kao jesenji Krstovdan.

Foto: OK Radio, M.Spirić Foto: OK Radio, M.Spirić
U pitanju je uspomena na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti.
 
Prema predanju, 326. godine carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla je krst kada je otišla u Palestinu da poseti sveta mesta.
 
Patrijarh Makarije je, posle otkrića carice Jelene, pred okupljenim narodom uzdigao krst koji je Hristos nosio do Golgote, pa otuda i naziv Vozviždenje u bogoslužbenom kalendaru gde je praznik obeležen crvenim slovom kao zavetni praznik.
 
Kako kaže hrišćansko predanje, narod je odgovorio patrijarhu molitvom „Gospode pomiluj“, koja se i do danas na isti način peva na pravoslavnim liturgijama.
 
Na taj praznik, istovremeno se slavi uspomena na povratak Časnog krsta iz Persije u Jerusalim.
 
Krst je čuvan u srebrnom sanduku u jerusalimskoj crkvi Vaskrsenja do 614. godine, kada su Persijanci zauzeli Jerusalim.
 
Ovaj praznik je obeležen crvenim slovom. Na Krstovdan se drži strogi post, a mnogi vernici tog dana jedu samo hleb i grožđe.
 
Prema narodnom verovanju, ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako nema padavina, naredna godina biće sušna.
 
Krstovdan se slavi dva puta godišnje: 18. januara i 27. septembra. Na jesenji Krstovdan, prema drevnim običajima, bere se i posvećuje bosiljak. Na zimski Krstovdan, koji je uoči Bogojavljenja, 18. januara, po predanju, ukrštaju se vetrovi.
 

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: