Dijabetes u Vranju: Naše pravo na ZDRAVU BUDUĆNOST

Lokalne vesti - Utorak 14.11.2017 - 12:59

U glavnom holu Doma zdravlja u Vranju, u organizaciji Centra za prevenciju i partnerskih organizacija, obeležen je Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

Preventiva i samo preventiva FOTO: Centar za prevenciju DZ Vranje Preventiva i samo preventiva FOTO: Centar za prevenciju DZ Vranje

Ove godine, Svetski dan borbe protiv dijabetesa je posvećen ženama i održava se pod sloganom “Žene i dijabetes - naše pravo na zdravu budućnost“.

Tokom akcije građanima su omogućeni besplatni preventivni pregledi merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, procena rizika za dijabetes tipa 2, uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala i saveta od strane zdravstvenih radnika.

Izvršeno je stotinak preventivnih pregleda za sat i po vremena, koji su pokazali uobičajenu sliku o stanju dijabetesa u našem kraju, kaže dr Dragan Pešić iz Centra za prevenciju.

- Dijabetes se često pojavljuje uz druge masovne nezarazne bolesti, kao što je hipertenzija i kardio-vaskularne bolesti, koje se mogu izbeći samo preventivom.

Zbog toga je važno da se mlađa populacija edukuje i stekne svest o značaju praktikovanja zdravih stilova života
– kaže dr Pešić.

Upravo zbog toga, Centar za prevenciju se svakodnevno bavi preventivom, a aktivnosti se obično intenziviraju tokom novembra.

- Nakon preventivnih pregleda u Visokoj školi strukovnih studija, sličnu akciju ćemo organizovati i na Pedagoškom fakultetu, a u planu su i predavanje i radionice sa školskom omladinom.

Tema su zdravi stilovi života sa posebnim akcentom na poštovanje osnovnih principa pravilne ishrane, redovne fizičke aktivnosti, života bez duvanskog dima i zloupotrebe alkohola, kao najvažnijih mera za sprečavanje dijabetesa
– najavljuje dr Pešić.

Pored Centra za prevenciju, u organizaciji akcije u Domu zdravlja su učestvovali i služba polivalentne patronaže Doma zdravlja, Zavod za javno zdravlje, Crveni krst Vranje i Medicinska škola “Dr Izabel Emsli Haton”.

Svoju podršku su pružili i lokalna samouprava, Društva za borbu protiv šećerne bolesti, Romska kancelarija, nevladine organizacije, i ostale službe Zdravstvenog centra u Vranju.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: