Dnevna psihijatrijska bolnica PREKRETNICA ZA NOVI ŽIVOT

Lokalne vesti - Četvrtak 11.01.2018 - 10:04

Za više od tri meseca rada dnevne psihijatrijske bolnice u Vranju prošlo je preko dvadesetak korisnika iz čitavog okruga, koji na odeljenju ostaju od 10 ujutru do 13 popodne svakog dana.

Dolaze pacijenti iz čitavog okruga. Foto: OK Radio Dolaze pacijenti iz čitavog okruga. Foto: OK Radio

Pacijenti u tom periodu imaju brojne aktivnosti, tako da dnevna bolnica predstavlja produženi boravak ili produžetak lečenja kod onih pacijenata kod kojih je to prvo lečenje ili kod onih koji su već bili hospitalizovani ranije.

Nela Stanojev, psihijatar u dnevnoj bolnici, pojašnjava da se u takvoj situaciji, aktivnostima koje se sprovode na odeljenju redukuje negativna simptomatologija kod pacijenata.

- Određenim aktivnostima se aktiviraju pacijenti, vraćaju se u socijalnu sredinu, aktivnije, socijalnije ili barem onakvi kakvi su bili pre pojave simptoma prve bolesti.

Do momenta dok nije formirana ova služba, ranije smo imali situaciju da se pacijenti koji nisu mogli da se adekvatno leče ambulantno, a sa druge strane nisu mogli ili nisu morali da budu hospitalizovani, na neki način su bili u nekom međuprostoru.

Dnevna bolnica sada na neki način pravi most u tim aktivnostima između psihijatrijske ambulante, s jedne i bolničkog tretmana sa druge strane
- kaže Stanojev.

Ona dodaje da dnevna psihijatrijska bolnica ustvari predstavlja mogućnost za pacijente koji imaju blaže forme nefunkcionalnosti i kliničku sliku koja ne zahteva celodnevno praćenje, budu prihvaćeni i praćeni u tom nekom vremenskom intervalu, ali i duže ako za to postoji potreba.

U okviru radne terapije u ovoj bolnici, pacijenti su izradili brojne radove, koje su izložili na prodajnoj izložbi.

Reč je o suvenirima, ramovima za slike i drugim  praktičnim predmeta, od čije prodaje je kupljen materijal kako bi pacijenti nastavili sa ovim aktivnostima.

- Na odeljenju imamo stalnu izložbu kako bi posetioci mogli da steknu uvid u naš kreativni rad.

Kod nas dolaze pacijenti ne samo iz Vranja, već i iz okoline, ali i Bujanovca i Vladičinog Hana.

Iako problem predstavljaju putni troškovi, njima je na prvom mestu boljitak koji osete nakon boravka na odeljenju, pa se na sve načine snalaze da redovno dolaze
- navodi Stanojev.

Ovakav način lečenja primenjen je u većini zdravstvenih centara u Srbiji, a u nekim gradovima takva tradicija postoji više od 20 godina.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: