Dragutinu Dimčevskom i književna nagrada za Krvavu granicu: Još jedno priznanje za moje vojnike i starešine

Lokalne vesti - Nedelja 19.11.2023 - 10:39

Dragutin Dimčevski, potpukovnik u penziji i glavnokomandujući u vreme bitke na Košarama, osvojio je drugu nagradu za monografiju “Krvava granica”, na književno - istoriografskom konkursu, koji organizuje Fondacija “Dragojlo Dudić”.

Foto S.Tasić/OK RADIO Foto S.Tasić/OK RADIO
agrada je Dimčevskom dodeljena “kao priznanje za stvaralački doprinos, negovanju slobodarskih i revolucionarnih tradicija u Republici Srbiji”, naveli su iz fondacije.
 
Dimčevski nije prisustvovao dodeli zbog već zakazane promocije nagrađene knjige u Trgovištu, te je priznanje umesto njega primio njegov saborac Saša Radojević u Skupštini Srbije, gde je organizovana svečanost.  
 
- Ovo je još jedno veliko priznanje meni i svim mojim saborcima iz legendarnog 53. graničnog bataljona.
 
Ovo je dodatni podstrek da nastavim da radim na dopunjenom izdanju “Krvave granice”.
 
Zahvalan sam na nagradi organizatorima, ali kao i svaki put do sada, hvala i mojim vojnicima i starešinama - kaže Dimčevski. 
 
Dragojlo Dudić, narodni tribun, narodni heroj, borac Balkanskih, Prvog i Drugog svetskog rata, po kojem konkurs nosi ime, ustanovljen još davne 1971. godine od strane SUBNOR  - a  Srbije. 
 
SUBNOR Srbije raspisuje književno - istoriografski konkurs „Dragojlo Dudić“ za neobjavljene i objavljene radove na teme iz Narodnooslobodilačke borbe, kao i drugih oslobodilačkih ratova Srbije, uključujući i borbu i otpor naroda i vojske u NATO agresiji.
 
- On je pravi primer čoveka koji je uz pušku imao i ubojito pero, borca čije ime povezuje slavnu oslobodilačku, antifašističku, partizansku i pobedničku prošlost Srbije. 
 
Bio je prvi predsednik Nardonooslobodilačkog odbora NOR - a, preteče današnje Narodne skupštine - navode iz SUBNOR - a.
 
Knjiga “Krvava granica” je zasnovana na osnovu dnevnika koji je Dimčevski vodio, zvaničnih dokumenata 53. graničnog bataljona i knjige “Junaci otadžbine”. 
 
- Prvo izdanje sam počeo da pripremam odavno, još kad sam otišao u penzuju, ali sam najviše uradio kada je počela pandemija kovid virusa. 
 
Autentično je svedočenje o događajima čiji sam učesnik. 
 
Naslov “Krvava granica”, nametnuo se sam iz sadržaja knjige - dodaje Dimčevski.
 
Za godinu dana od objavljivanja, “Krvava granica” je imala 19 promocija u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, a najavljene su i nove, a pozivi stižu i iz Severne Makedonije.
 
Na promocijama, pored potpukovnika Dimčevskog kao autora, govore vojnici i starešine, akteri opisanih događaja i učesnici u ratu. 
 
U svim gradovima su govornici različiti, te je interesovanje ljudi da čuju svedočenja o borbama na Košarama zbog toga svuda izuzetno veliko.
 
Inače, povodom 21. godišnjice bitke na Košarama, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić Dimčevskog je odlikovao Ordenom Belog orla sa mačevima. 
 
Druga brojna priznanja i odlikovanja za zasluge u odbrani Srbije, teško je pobrojati, a sva se nalaze u domu Dimčevskog.
 
S.Tasić
 
 

Foto Galerija

Dimčevski nagrada

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: