Dunja i Jana u dve saobraćajne nesreće ostale bez oca i majke: Baka i deka nadljudskim naporima pokušavaju da deci obezbede lepo detinjstvo

Lokalne vesti - Subota 26.11.2022 - 11:09

Dunja (8) i Jana Stošić (5) iz planinskog sela Bačvište kod Vladičinog Hana, za samo dve ipo godine ostale su bez oba roditelja, a brigu o njima vode baka i deka, čiji su nadljudski napori da devojčicama obezbede normalan život vredni divljenja.

Foto: OK Radio Foto: OK Radio
U jesen, pre tri godine u saobraćajnoj nesreći poginuo je otac devojčica, a  u proleće ove godine, takođe u saobraćaju, nastradala im je i majka.
 
Gordana (57) i Zoran (65), baka i deka devojčicama po ocu, oboje nezaposleni, brinu o dvema unukama nakon sinovljeve smrti, bez ikakve pomoći države, sem dečjeg dodatka. 
 
To im je i jedini stalni prihod, a u zavisnosti od meseca, iznosi od 8.300 do 8.600 dinara.
 
- Sin Bojan je poginuo u saobraćajnoj nesreći oktobra 2019. godine. Tada je imao samo 29 godina.
 
Te iste godine ga je napustila supruga, više puta ga ostavljala i vraćala se. 
 
Živeli su posebno, u Bačvištu, iznajmljivali i stan u Repincu, prigradskom hanskom selu. 
 
On je radio u Vojsci Srbije, čuvao decu, povremeno uzimao bolovanje zbog njih, pomagala sam i ja. Nadao se da će supruga da se vrati zbog devojčica.
 
Ona je podnela zahtev za razvod braka. U međuvremenu sin je nastradao, a snaja ove godine.
 
Tako su deca ostala bez roditeljkskog staranja. Nakon toga sam ja dobila starateljstvo nad decom i postala stalni staratelj devojčicama - priča Gordana.
 
S obzirom na to da je jedini prihod koji su imali bio dečji dodatak Stošići su pokušali da dobiju i socijalnu pomoć.
 
U Centru za socijalni rad su im rekli da nemaju pravo na socijalnu pomoć, jer je Zoran podneo zahtev za penziju. 
 
- Ni pravo na porodčnu penziju od oca devojčice nisu mogle da ostvare jer  sinu fali pet meseci radnog staža. 
 
Obraćali smo se i u Fondu PIO da li postoji mogućnost da godine radnog staža sina i snaje spoje, kako bi deca imala penziju, ali ni to nije moguće po važećim zakonima - dodaje Gordana.
 
Stošići su imali zasad maline, pokušavali da nastave da rade, ali bez pomoći i sa dvoje male dece nikako nisu mogli da održavaju malinjak.
 
Zoran ne bira poslove i uprkos tome što ima 65 godina i nije dobrog zdravlja, radi sve što tokom sezone može da nađe, od građevine pa do seče drva, dok Gordana čuva devojčice.
 
Zoran svakodnevno vozi Dunju u školu u selu Stubal, 10 kilometara u jednom pravcu, i to dva puta u toku dana. Od škole za troškove prevoza dobijaju 4.000 dinara mesečno.
 
Stošići jedva čekaju rešenje o Zoranovoj penziji, koja će biti sigurnost, iako ne velika. Porodica ima nešto i od stoke, jednu kravu, živinu i svinju.
 
Na području Vladeičinog Hana bilo je nekoliko humanitarnih akcija za pomoć Stošićima.
 
Svi humani ljudi koji žele da uplate novac to mogu da učine na sledeći žiro račun: 205900102262485612 kod NLB Komercijalne banke, na ime Zorana Stošića.
 
S.T.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //