Džepovi puni vranjske kulture oduševili Vranjance

Lokalne vesti - Četvrtak 11.10.2018 - 08:17

Centar za društvene integracije je u prethodna tri meseca realizovao projekat „Džepovi puni vranjske kulture“, koji je finansijski podržan od strane grada Vranja.

Završna promocija u Vranju. Foto: Skay Production Photography/FB Završna promocija u Vranju. Foto: Skay Production Photography/FB

Cilj projekta je bio upoznavanje mladih sa kulturnim nasleđem grada Vranja i širenje svesti o tome koliko je važno sačuvati tradicionalne vrednosti jednog kraja.

Izrađena je brošura u kojoj je opisana istorija grada, kulturne vrednosti, spomenici, izletišta, objekti, česme, manastiri i crkve.

Ukazano je na razvoj zanatske čaršije i vranjsku kuhinju, što u osnovi predstavljaju odlike grada Vranja.

Prisutni su se podsetili ko su znameniti Vranjanci, kao i tradicionalne nošnje koja se menjala kroz vreme.

- Kroz projektne aktivnosti smo pre svega mladim ljudima približiti kulturu, stvaralaštvo kao i znamenitosti vranjskog kraja, i na taj način doprineli da se duh našeg starog Vranja sačuva od zaborava.

U Galeriji Narodnog muzeja organizovali smo predavanje Ive Laković, višeg kustosa-etnologa, na temu Razvoj zanatske čaršije i nošnje u Vranju i promovisali promo film „Džepovi puni vranjske kulture“.

Sadržaj brošure u elektronskoj formi, na DVD-disku, je podeljen građanstvu što je kod mladih privuklo posebnu pažnju. Takođe, brošura je podeljena i predstavnicima Narodnog univerziteta, Turističke organizacije, Narodnog muzeja, Eparhije vranjske, direktorima osnovnih i srednjih škola 
- kaže Anita Stojanović, koordinator projekta.

Centar za društvene integracije je ukazao na značaj kulturne baštine , a realizacijom projekta „ Džepovi puni vranjske kulture“ stvario je dobru osnovu za njeno očuvanje prvenstveno kod mladih, poručuju iz CDI.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: