EU PRO poziv za dodelu sredstava preduzetnicima

Lokalne vesti - Četvrtak 31.05.2018 - 07:45

Vranje - Razvojni program EU PRO održaće informativne sesije o javnom pozivu za podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima u periodu od 1. do 14. juna 2018. godine u Šapcu, Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu, Smederevu, Zaječaru, Nišu i Leskovcu.

Izbor korisnika kroz dve faze. Foto: Promo Izbor korisnika kroz dve faze. Foto: Promo

Evropska unija (EU) je za ovu aktivnost usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalne privrede u Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu Južne i istočne Srbije opredelila 4,5 miliona evra.

Poziv, koji je objavljen 22. maja, otvoren je do 6. jula 2018. godine, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća registrovana u 99 gradova i opština  uključenih u program EU PRO, koja se primarno bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine.

- Evropska unija putem ovog poziva pruža podršku malom biznisu koji čini stub privrede i ključan je za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti, te su tako opredeljena sredstva namenjena za nabavku opreme i uvođenje uslugašto će doprineti većoj produktivnosti, uvođenju inovacija, poboljšanju kvaliteta postojećih ili razvoja novih proizvoda, a najvažnije, otvaranju novih radnih mesta - rekla je Olivera Kostić, menadžerka sektora za mala i srednja preduzeća u programu EU PRO.

U okviru poziva podržaće se dve grupe preduzeća - prva grupa obuhvata novoosnovana preduzeća koja su registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2017. godine, za koje bespovratna sredstava po pojedinačnom projektu iznose od 10.000 evra do 20.000 evra.

U drugoj grupi su preduzeća koja posluju duže od tri a najviše pet godina, odnosno registrovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2015. godine, dok vrednost pojedinačnih projekata iznosi od 10.000 evra do 30.000 evra, ili 50.000 evra za brzorastuća i izvozno orijentisana preduzeća.

Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu i da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2017. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.

Takođe, korisnici sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20 odsto za prvu grupu preduzeća, odnosno 30 odsto ukupnih prihvaćenih troškova projekta za drugu grupu preduzeća.

Izbor korisnika će se odvijati kroz dve faze, prvo ocenjivanjem i rangiranjem podnešenih koncepata projekata, a zatim u drugoj fazi evaluacijom razrađenih predloga projekata koji su pozitivno ocenjeni u prvoj fazi.

Više informacija o samom pozivu, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu EU PRO - a: Javni poziv za podnošenje predloga projekata za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća.

Informativne sesije se održavaju uz podršku regionalnih razvojnih agencija: RARIS -Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije, Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga, Regionalne razvojne agencije „Jug", Regionalne razvojne agencije „Zlatibor", Regionalne razvojne agencije Sandžaka – SEDA, Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine, Regionalne razvojne agencije Braničevo – Podunavlje i Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga- Kruševac.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: