Gimnazija: Formiran tim za REŠAVANJE SUKOBA

Lokalne vesti - Ponedeljak 10.06.2019 - 10:24

Tokom školske 2018/2019. godine u Gimnaziji “Bora Stanković“ u Vranju formiran je Tim za medijaciju koji čine profesori, dok je od obučenih učenika formirana ekipa vršnjačkih medijatora.

Gimnazijalci, deo Medijatorskog tima FOTO: Gimnazija Gimnazijalci, deo Medijatorskog tima FOTO: Gimnazija
Medijacija je način rešavanja konflikta i prevazilaženje nesporazuma u kome se neutralna, treća strana pojavljuje u ulozi medijatora, tj. posrednika između sukobljenih strana. 
 
Strane u sukobu pokušavaju da pronađu rešenje mirnim putem, a da je pritom prihvatljivo za obe strane.
 
Medijacija je proces koji se primenjuje u sudskim i porodičnim sporovima, u međunarodnim relacijama, ali i u obrazovnim institucijama.
 
Tim za medijaciju vranjske Gimnazije čine: mr Ljiljana Simonović, profesor psihologije, Vesna Mitić, profesor fizike, Vesna Arsić, profesor srpskog jezika, Slađana Mitić, pedagog, i Dragan Antić, profesor geografije i koordinator Tima za medijaciju.
 
U toku školske godine su sprovedene sve aktivnosti iz plana Tima za medijaciju; između ostalog, održan je akreditovani seminar o medijaciji Nansen dijalog centra iz Beograda.
 
Obuku o medijaciji u školi prošle su sve razredne strešine, kao i pedagog i psiholog škole, a za učenike je organizovana posebna obuka nakon koje su oni postali vršnjački medijatori
 
Ovi učenici će biti deo Medijatorskog tima zajedno sa profesorima medijatorima, Mitić Vesnom, profesorom fizike i Draganom Antićem, profesorom geografije.
 
Oboje profesora je prošlo obuku za medijatore sa više od 200 sati, od čega 96 sati u Lilehameru u Norveškoj u organizaciji Nansen dijalog centra.
 
- Kao školski medijatori posredovaće u sukobima na relaciji učenik-učenik i učenik-profesor.
 
Na ovoj obuci učenici su stekli veštine koje će biti primenljive u realnom životu
 
Pomoći će im u samokontroli emocija, boljoj komunikaciji, empatiji, toleranciji, kontroli besa navode iz vranjske Gimnazije.
 
Medijacija će, ukazuju iz Gimnazije, pomoći da škola bude prijatno mesto za učenje i razvoj potencijala kao i da učenici i nastavnici imaju značajne uloge u kreiranju prijatne i drugarske radne atmosfere.
 
Na kraju, podseća se na osnovno načelo medijacije koje glasi: Zadovoljimo potrebe svih strana!
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: