GOLDSTON prvi put u Srbiji na vranjskom P(h)antomfestu

Lokalne vesti - Sreda 15.06.2016 - 13:11

Greg Goldston, jedan od trenutno najznačajnijih američkih pantomimičara, nastupiće prvi put u Srbiji 25. juna sa svojom predstavom „Glasnije od reči“ na petom jubilarnom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest u Vranju.

Greg Goldston na sceni; Foto: Promo Greg Goldston na sceni; Foto: Promo

Njujork Tajms je za Grega Goldstona napisao da predstavlja „vatreni prikaz fizičke virtuoznosti“, a publika u Vranju i Srbiji imaće jedinstvenu priliku zahvaljujući P(h)antomfestu da se u to i uveri.

- U predstavi „Glasnije od reči“, hipnotišućoj i urnebesnoj u isto vreme, Greg Goldston predstavlja kolaž pantomimskih radova koji ujedno zabavljaju i inspirišu publiku svih uzrasta.
 
Sa svojim stilom pantomime koji kombinuje gracioznost baleta sa tajmingom stend-ap komičara, njegovo izvođenje je sve osim nemog.

Njegova publika se kreće u rasponu od gromoglasnog smeha do potpune tišine, dok on transformiše scenu u zamišljeni svet sa plutajućim kišobranom, neposlušnim šeširom i čak sa naizgled naivnim studentom koji od Goldstona krade predstavu dok on uči volontere da sami izvode pantomimu
– navode organizatori P(h)antomfesta.

Greg Goldston i legendarni pantomimičar Marsel Marso sarađivali su u više navrata, a Marso je svojevremeno, dok je u Goldstonovoj školi vodio seminare, izjavio da „Goldston kreira prvu generaciju američkih pantomimičara“.

Greg je bio asistent-izvođač Marselu Marsou tokom njegovih turneja po Americi od 2000 do 2002. godine, a 2004. je igrao glavnu ulogu na nastupima Marsoovog „Novog pantomimičarskog društva” u Americi.

Predstava „Glasnije od reči“ biće održana drugog festivalskog dana u Sali Doma vojske u Vranju, a ulaz je, kao i za sve ostale festivalske programe, besplatan.

U okviru predstojećeg P(h)antomfesta, koji se u Vranju održava  24. i 25. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, u sklopu obelezavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, biće premijerno  izvedena i predstava pantomime „Hamlet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Ono što ovu postavku Hamleta izdvaja od drugih je što u predstavi igraju gluvi i nagluvi glumci, tako da će to biti Hamlet sa puno emocija i bez reči.

U predstavi igraju Goran Stoiljković, Miodrag Demirović, Goran Ramadanović, Milan Tončić, Maja Demirović, Jovana Bajramović, Ivica Spasić, Mirjana Mitić, Ninoslav Demirović.

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala, 24. juna od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: