Grčki carinski propisi: Na more bez sira, viršli, mleka, jogurta...

Lokalne vesti - Nedelja 12.06.2022 - 00:39

U Grčku je zabranjen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda, što znači da se u tu državu ne mogu nositi viršle, šnicle, šunka, sir, mleko, jogurt, pavlaka…

FOTO: Screenshot/YouTube FOTO: Screenshot/YouTube

Takođe nije dozvoljeno nositi kuvana i pržena jela i kvarljive namirnice, navedeno je na portalu grckainfo.com, a prenosi Danas.

Može se poneti do pet kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira, do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Takođe niko neće zameriti ukoliko se ponese pirinač, kečap, gotova jela, makarone, keks, čokolada, voda, sokova, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku, odnosno 150 evra za mlađe od 15 godina.

Za putnike koji dolaze iz Evropske unije važe posebna pravila u odnosu na turiste iz drugih zemalja i ona su mnogo blaža.
 
Putnicima koji ulaze u Grčku iz evropskih zemalja van EU, kao što je Srbija, određen je limit za proizvode koje mogu uneti u Grčku bez prijave carine.

Prema tom propisu, putnici mogu uneti 40 cigareta ili 20 cigara ili 50 grama duvana, kao i jedan litar žestokog pića preko 22 odsto ili dva litra žestokog pića od 22 odsto ili manje i dve litre vina i dve litre stonog vina.

Turisti iz Srbije mogu u Grčku uneti i do 10.000 evra u gotovini (ili ekvivalentna količina novca u drugoj valuti), dok iznos preko te sume u gotovini mora da se prijavi.

U praksi se dešavalo da grčki carinici naprave problem zbog cigareta, najčešće na početku i kraju sezone kada imaju dovoljno vremena da proveravaju unos cigareta i zabranjene hrane, ali u dosta slučajeva takođe nisu ni pitali za cigarete niti pretresali autobuse i automobile.

Treba napomenuti i da posetioci koji nisu iz zemalja EU mogu da dobiju povraćaj novca grčkog VAT-a (dodatak porezu na promet), koji iznosi 24 odsto za kupovine vrednije od 50 evra.

OK Radio, Danas

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: