I Bora na P(H)ANTOMFESTU

Lokalne vesti - Subota 02.09.2017 - 13:16

U oviru šestog Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfesta, u Vranju će premijerno biti izvedena predstava pantomime po motivima priče Bore Stankovića „Prva suza“, u režiji Trajčeta Gjorgieva.

Logo manifestacije Logo manifestacije

Ovaj makedonski glumac i reditelj dobro je poznat vranjskoj i široj publici, ovaj komad uradio je u produkciji Festivala koji se održava u Vranju 22. i 23. septembra, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Tako će najčuvenjieg pisca iz Vranja po prvi put igrati gluve i nagluve osobe i to u predstavi pantomime, bez reči!

- Prva suza je možda jedna od najdirljivijih ljubavnih priča Bore Stankovića, koja te ne ostavlja ravnodušnim, kao i ceo njegov stvaralački opus.

U Vranju smo, već šesta predstava po redu koju radimo i nekako je bilo logično da nastavak saradnje ove godine utemeljimo na Borinom stvaralaštvu.

Ovaj put Boru prepričavamo pomoću pantomime, malo se potpomažemo plejbekom i muzikom, ali u svakom slučaju to je jedna mala celovečernja predstava koja odiše mirisom starog Vranja, slikovitošću karaktera, običajima i pre svega vranjanskom muzikom.

Raditi Stankovića je zaista uzbudljiva avantura, ali raditi ga u Vranju je pre svega odgovornost pa onda avantura.

Nadam se da smo u našoj avanturi uspeli i da će naši gluvi i nagluvi glumci u potpunosti opravdati ovaj nastup na sceni
-  kaže reditelj predstave Trajče Gjorgiev.

U predstavi igraju Goran Stojiljković, Leontina Trajković, Miodrag Demirović, Ivica Spasić, Ninoslav Demirović, Maja Demirović, Milan Tončić, Aleksandra Demirović, Isidora Demirović i Mirko Stanković.

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala  22. septembra od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Nakon uspešnih predstava „Hamlet“, „Ljubav“, „Omnibus plus“, „Igra“ i „Zamišljeni svet“, koje su nastale u produkciji Festivala prethodnih pet godina, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime.

Ove godine je proces stvaranja dodatno obogaćen jakom emocijom jer se radi o predstavi po delu velikog Bore Stankovića, koji je proslavio i prvi u književnost uveo jedinstven vranjanski etnos. Intuitivnom igrom ovih desetoro glumaca, njihovom interakcijom i svešću da se pokretom može reći mnogo više nego rečima, pokazaće kako se kroz umetnost u potpunosti mogu izbrisati „razlike„ između ljudi.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje, Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu i program Evropski PROGRES, koji je finansiran od strane Evropske unije i vlade Švajcarske.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: