I Vranjanci na PROTESTU ispred VLADE

Lokalne vesti - Četvrtak 21.09.2017 - 12:50

Na protestu koji je zakazan za 28. septembar ispred Vlade Srbije, učestvovaće i prosvetari iz Vranja, saznaje OK Radio.

Mladenović: Novi zakon najproblematičniji za prosvetare FOTO: D. Ristić/OK Radio Mladenović: Novi zakon najproblematičniji za prosvetare FOTO: D. Ristić/OK Radio

Protest su zakazali nezadovoljni sindikalci zbog najavljenog usvajanja Zakona o zaposlenim u javnim službama.

Protestno okupljanje su inicirali sindikati zaposlenih u prosveti, a podržala ih je većina granskih udruženja Saveza samostalnih sindikata Srbije i zaposleni u kulturi, nezadovoljni tekstom ovog propisa.

Zajednički stav svih je da ne bi trebalo propisima odvajati javni i privatni sektor, već da zarade zaposlenih moraju da se definišu po važećem Zakonu o radu i kolektivnom ugovoru.

Na protest se spremaju i vranjski prosvetari, predvođeni aktivistima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Povlačenje ovog zakona bio jedan od glavnih zahteva štrajka upozorenja od 1. septembra ove godine, jer on praktično predstavlja lex specialis za prosvetare, kaže za OK Radio Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Vranju.

- Predlogom novog zakona dolaze u pitanje naša postojeća prava kao što su jubilarne nagrade, pa i naknada putnih troškova.

Osim toga, predviđena su preuzimanje radnika u celom javnom sektoru koje je problematično, jer može da se desi da nam, bez konsultacije sindikata, bude nametnuto da u školi moramo da primimo radnika koji je višak u, recimo, opštini.

Time nam se otežava zbrinjavanje postojećih tehnoloških viškova u obrazovanju, što je veliko opterećenje za sistem
– pojašnjava Mladenović.

On dodaje da, umesto da rešava pitanje platnih razreda, novi zakon samo cementira postojeće stanje, koje mora da se menja.

Vranjski sindikalci očekuju da se u protest uključe i drugi zaposleni u javnom sektoru, pre svega medicinski radnici.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: