Japanci plaćaju RAZMINIRAVANJE kod Bujanovca

Lokalne vesti - Utorak 16.10.2018 - 10:36

U Ministarstvu spoljnih poslova sutra će biti potpisan ugovor o donaciji Vlade Japana u iznosu od 564.500 evra Međunarodnoj fondaciji za jačanje bezbednosti ljudi (ITF) za finansiranje troškova razminiranja.

Projekat predviđa čišćenje dva minska polja FOTO: Thinkstock Projekat predviđa čišćenje dva minska polja FOTO: Thinkstock
Ceremoniji će prisustvovati ambasador Japana u Beogradu Kenđi Jamada i parlametarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana, saopštila je Vlada Japana.
 
Ovaj projekat doprinosi naporima Srbije da ispuni obaveze propisane Otavskom konvencijom o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prenosa protivpešadijskih mina, kao i njihovo uništavanje, i čišćenje svih miniranih oblasti.
 
Opština Bujanovac (oblast Turijska brda) je mesto ovog projekta i treba da bude očišćena od – protivpešadijskih mina, protivtenkovskih mina i drugih improvizovanih eksplozivnih sredstava.
 
Na ovoj lokaciji se nalaze dva odvojena minska polja ukupne površine od 389.200 kvadratnih metara (220.000 kvadratnih metara i 169.200 kvadratnih metara).
 
Direktnu korist od ovog projekta će imati 43.302 stanovnika ove opštine.
 
Međunarodna fondacija za jačanje bezbednosti ljudi će implementirati projekat razminiranja u Srbiji u saradnji sa Centrom za razminiranje Srbije (CZRS).
 
Ova fondacija realizuje aktivnosti razminiranja u Srbiji (na 6.508.394 kvadratnih metara) od 2003. godine.
 
ITF je osnovala Vlada Slovenije kao humanirarnu, neprofitnu organizaciju kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u imlementaciji mirovnog sporazuma i podršci oporavka nakon sukoba.
 
Projekat je finansiran od Vlade Japana i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u saradnji sa Centrom za razminiranje Republike Srbije, Ministarstvom spoljnjih poslova Republike Srbije i Ministarstvom odbrane Republike Srbije.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: