Kon o VANREDNOM STANJU i pooštravanju mera

Lokalne vesti - Četvrtak 24.09.2020 - 11:42

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon izjavio je danas da o vanrednom stanju nije bilo rasprave od maja, kada je ono ukinuto.

"Oko nas gori, a virus ne poznaje granice" FOTO: Screenshot
- Ne znam kako je došlo do toga da se priča o vanrednom stanju
 
Pominjao sam to u smislu objašnjenja da je nemoguće sprovoditi nadzor, da se pišu samo rešenja i da treba veća kontrola, ali da je to moguće samo u vanrednom stanju i da je to neprimereno u ovoj situaciji - rekao Kon.
 
Kada je reč o pooštravanju postojećih mera on je istakao da to zavisi isključivo od epidemiološke situacije i da ih je neprimereno "pooštravati u relativno prihvatljivoj situaciji". 
 
On se osvrnuo i na epidemiološku situaciju u regionu.
 
- Oko nas gori, a virus ne poznaje granice, tu nema dileme. Nadzorni sistem je uveden, od njega očekujemo dosta i pokazuje prve rezultate
 
Na 700 onih koji prođu granicu jedan jeste sumnjiv i treba da se testira - rekao je Kon.
 
On je ocenio da imamo vrlo dobar filter za otkrivanje slučajeva zaraze i da ih odmah izolujemo i lečimo.
 
- Od petka je pod nadzorom 23.000 naših državljana, njih 36 se smatra sumnjivim, a to nije mala brojka - istakao je Kon.
 
On je objasnio da bez obzira na to što nećemo izbeći ulazak i širenje virusa, to možemo da usporimo.
 
- Jako mnogo možemo da ga usporimo i sprečimo nagli porast i obezbedimo da sistem funkcioniše, ali ne da imamo situaciju kao u julu mesecu. 
 
Nadam se da ćemo uspeti ovim merama to da sprečimo. Ako bi se nekim čudom desilo da svi sprovode mere, to usporavanje bi bilo vrlo uspešno
 
U novembru počinju slave i biće veća frekvencija kontakata u zatvorenom prostoru - ukazao je Kon.
 
On je istakao i da je prošle godine u ovom periodu bilo oko 12.000 akutnih respiratornih infekcija, a da ih je sada oko 6.400, što dosta govori o tome koliko su maske značajne u borbi protiv virusa.
 
Kon je dodao da se pojavljuju slučajevi infekcije i u srednjim školama.
OK Radio, Tanjug

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: