Kutak za devojke: Nasilje NIJE KUL

Lokalne vesti - Subota 20.01.2018 - 01:06

U prostorijama Odbora za ljudska prava Vranje je ove nedelje po prvi put u južnoj Srbiji zvanično počeo sa radom Kutak za devojke, u okviru projekta „SOS sigurno mesto za devojke”.

Akcenat je na prevenciji nasilja FOTO: Promo Akcenat je na prevenciji nasilja FOTO: Promo

U naredna četiri meseca u okviru ovog pilot projekta koji je podržan od Ambasade Australije, u kutku će devojke moći da se druže, organizuju razne aktivnosti, posete radionice na različite teme.

- Postojanje kutka pomoći će devojkama da usavrše veštine za prepoznavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici kao i promovisanje rodne ravnopravnosti.

Pružiće podršku devojčicama kada je u pitanju nasilje u porodici i rizično ponašanje i edukovati ih da prepoznaju nasilje, postavljaju ograničenja, promene svest o ovom problemu, a one će kasnije postati prenosioci znanja za prijatelje i drugu školsku decu
– najavljuju iz Odbora za ljudska prava Vranje.

Neke od radionica koje će biti održane u kutku su: etiketiranje, rod i pol, biti žena/biti muškarac, ljubavni odnosi, žensko telo, reproduktivno zdravlje i seksualno prenosive bolesti, kontracepcija, šta je nasilje i ciklus nasilja, nasilje na internetu i prekidanje tišine i traženje pomoći.

Pored postojanja Kutka za devojke, na tematskim radionicama u srednjim školama u Vladičinom Hanu, Surdulici i Vranju devojke će dobiti osnovne infromacije o tome šta je nasilje, kako ga prepoznati, ciklusu nasilja i kako se mogu zaštititi.

Akcenat svih aktivnosti Kutka je na prevenciji rodno zasnovanog nasilja.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: