Ljiljana darivala 1,7 hektara imanja manastiru Svetog Prohora Pčinjskog

Lokalne vesti - Petak 19.04.2024 - 11:03

Ljiljana Antić Ranđelović iz Paraćina, poklonila je svoju imovinu 1,7 hektara zemlje, manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog, kod Bujanovca.

Foto: Eparhija vranjska Foto: Eparhija vranjska

Ljiljana je zemlju nasledila od svojih roditelja Trifuna i Anke Antić iz sela Gornji Starac, koji su se preselili u Paraćin 1966. godine.

Potpisivanje ugovora o darivanju imanja obavljeno je u manastiru Svetog Prohora, gde je Episkop vranjski Pahomije u ime manastira potpisao papire.


Nakon potpisivanja Ugovara, episkop Pahomije zahvalio se darodavcima istakavši da je ovo prvi poklon manastiru u poslednje tri decenije.

Porodica Antić daje dobar primer na koji možemo da se ugledamo, kao što su to činili naši preci koji su gradili, obnavljali ovaj sveti manastir koji postoji više od devet ipo vekova - ukazao je Episkop vranjski.

U znak zahvalnosti za učinjeno dobro delo manastiru, epikskop Pahomije dodelio je gospođi Ljiljani Antić Ranđelović Arhijerejsku gramatu i ikonu Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Episkop Pahomije posetio je selo Gornji Starac i obišao je imanje koje je darivano manastiru, a na grobovima predaka i srodnika porodice Antić odslužio pomen.


Manastir svetog Prohora Pčinjskog podigao je vizantijski car Roman IV Diogen koji je vladao od 1069. do 1071. godine.

Legenda kaže da se Diogen u lovu na planini Kozjak susreo sa pustinožiteljem Prohorom, koji mu je prorekao da će postati car, ali ga je  opomenuo da ne zaboravi na starog pustinjaka.


Diogen, kasnije oslepljen usijanim gvožđem, nije zaboravio zavet i na mestu susreta podigao je manastir. Manastir je u 14. veku obnovio srpski kralj Milutin.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: