Lokalne samouprave i EU: Vreme je NOVAC

Lokalne vesti - Ponedeljak 30.05.2016 - 14:13

U velikoj skupštinskoj sali u Vranju u ponedeljak je održana panel diskusija pod nazivom „Gde je mesto i koja je uloga lokalnih zajednica i civilnog društva u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom?“

Detalaj sa apanel diskusije FOTO D. Ristić/OK Radio Detalaj sa apanel diskusije FOTO D. Ristić/OK Radio

Panel diskusija je deo kampanje „Nacionalni konvent u Vašem gradu“, koja ima za cilj podizanje znanja o procesu pregovora Srbije sa Evropskom unijom u lokalnim zajednicama.

Skup je otvorio gradonačelnik Zoran Antić, koji je rekao da je ova tema od izuzetnog značaja za sve lokalne samouprave u vremenu koje prethodi članstvu Srbije u EU.

- Dve trećine zakona koje će naša zemlja usvojiti u ovom procesu će biti primenjeno na lokalne zajednice.

Lokalni parlamenti će imati obavezu da sopstvene odluke prilagođavaju zakonodavstvu EU i to bi trebalo da se uradi na vreme, kroz jedan normalan proces
– najavljuje Antić.

Kroz kampanju „Nacionalni konvent u Vašem gradu” uključuje se što širi sloj građana, zainteresovanih strana, privrede, sindikata, institucija i udruženja, jer će pristupni proces imati velikog uticaja na svakodnevni život građana, kaže Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji.

- Potrebno je neposredno objašnjavati prava i obaveze građana i privrede u toku pristupnog procesa i članstva u EU, a s druge strane, to je zahtevan proces koji zahteva da iskoristima sva moguća znanja koja imamo u ovoj zemlji.

Potrebno je da se ojačaju kapaciteti opština i gradova u Srbiji kako bi mogli da, ne samo uspešno pripremanju projekte, već i da ih realizuju
– ocenila je Bobićeva.

Vreme tokom pregovaračkog procesa je vrlo važno, jer usklađivanje zakonodavstva i primena standarda EU u ovom periodu povećava šansu za korišenje fondova Unije.

- Samim članstvom u EU nećemo ništa značajno dobiti ukoliko za vreme pregovaračkog procesa ne vodimo pametnu politiku i ne sprovodimo strategije i akcione planove i samim tim već tokom procesa menjamo život građana na bolje – kaže Maja Bobić.
   
Na skupu, na kojem je bilo reči o iskustvima grada Vranja u primeni evropskih standarda, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, nevladinih organizacija i institucija.

Panel diskusiju organizuju Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, uz podršku Fonda za dobru upravu Ambasade Velike Britanije.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: