Maksimum INFLACIJE u junu i julu

Lokalne vesti - Ponedeljak 13.06.2022 - 13:58

Međugodišnja inflacija u Srbiji bi, po proceni Narodne banke Srbije (NBS), trebalo da dostigne maksimum u junu i julu, u rasponu između 10 i 11 odsto, dok bi nakon toga, sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, trebalo da počne da se smanjuje, kazao je zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković.

FOTO: D. Ristić/OK Radio FOTO: D. Ristić/OK Radio

- Ulazak međugodišnje inflacije u granice inflacionog cilja NBS, koji iznosi tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, očekuje se u drugoj polovini sledeće godine i do kraja 2023. godine inflacija bi trebalo da iznosi oko četiri odsto - procenio je on.

 

- Ono što je dobro jeste da je inflacija u Srbiji i dalje niža nego u zemljama srednje i jugoistočne Evrope i skoro u potpunosti je uporediva s razvijenim zemljama. 

 

Razlog tome je bazna inflacija koju NBS i dalje uspeva da drži pod kontrolom, pre svega time što čuva stabilnost deviznog kursa, ali i time što nije dozvolila da inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede značajno porastu i da onda zbog toga dođe do dodatnog rasta cena za kojim objektivno nema potrebe - naveo je Trajković u video izjavi objavljenoj na sajtu NBS.

 

Dodao je da NBS na smanjenje inflacije utiče još od oktobra prethodne godine smanjenjem ekspanzivnosti monetarne politike, prvo putem povećanja repo stope, a zatim i putem povećanja referentne kamatne stope.

 

- Tome su svakako doprinele i mere Vlade koja je ograničila cene osnovnih životnih namirnica i marže naftnih kompanija, a u više navrata intervenisano je i iz robnih rezervi - rekao je Trajković.

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: