Ministarka Vujović obišla "Dolinu Pčinje" i manastir Sv. Prohor Pčinjski

Lokalne vesti - Četvrtak 23.03.2023 - 14:39

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas "Dolinu Pčinje", koja je proširenjem zaštićene površine sa 2606 na 4228 hektara, Uredbom Vlade Srbije stavljena u prvu kategoriju zaštićenih područja u Republici Srbiji

Foto:OK radio,G.Mitić Foto:OK radio,G.Mitić
-Manastir Prohor Pčinjski iz 11. veka, koji se nalazi u centralnom delu "Doline Pčinje", izuzetno je vredan kulturno-istorijski spomenik, a bogatstvo flore i faune, očuvane obale reke Pčinje i uklješteni meandri čine ovaj prostor posebno važnim sa aspekta očuvanja prirodnih vrednosti i životne sredine. Posebno mi je drago što će stari, devastirani ribnjak biti revitalizovan i što će se u njemu gajiti autohtone vrste riba u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode - rekla je ministarka Vujović.
 
U dolini Pčinje do sada je registrovano 129 vrsta ptica, mada se procenjuje da je taj broj oko 170. Deo pčinjske doline je stanište grčke kornjače i dve vrste zmija (šilac i četvoroprugasti smuk) u Srbiji.
 
 
Ovde su sačuvane i tradicionalne sociološke i kulturološke osobenosti (arhaična sela, tradicionalan način života), koje su uticale na to da ovo područje predstavlja specifičnu predeonu celinu.
 
Ministarstvo je u poslednje dve godine opredelilo više od pet miliona dinara za "Dolinu Pčinje", a ovim zaštićenim predelom i dalje će upravljati Srpska pravoslavna crkva - eparhija Vranjska.
 
 
 
Telegraf

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: