Modna revolucija: Patike od TALOGA KAFE novi trend!

Zivot i stil - Četvrtak 18.07.2019 - 13:38

U svetu se svakog dana popije oko dve milijade šoljica kafe, soc od kafe često završi u kanti, sudoperama ili deponiji, pa su zato dva preduzetnika iz Helsinkija došla na ideju kako da ga iskoriste na najjbolji način i tako napravili - patike od soca kafe.

Od 400 grama ukupne težine, 300 grama čini kafa FOTO: Profimedia Od 400 grama ukupne težine, 300 grama čini kafa FOTO: Profimedia
Kako navode preduzetnici iz Helsinkija, budući da su zabrinuti zbog uticaja industrije na okolinu, a nisu mogli da nađu patike koje su i udobne, i moderne, a u skladu sa prirodom - napravili su svoje od soca kafe.
 
Njihova kompanija kombinuje tkanine napravljene od soca kafe i recikliranog plastičnog otpada i pravi materijale dovoljno lake i otporne da mogu da se nose kao obuća.
 
Par patika je težak 460 grama, od čega 300 grama čini kafa.
 
U svakom paru patika, navodi se, ima plastike ekvivalentno šest upotrebljenih plastičnih flaša.
 
Jedno od prirodnih svojstava soca od kafe je da eliminiše neprijatne mirise, pa je to ujedno dobra vest za svakoga ko ima problema sa često neprijatnim mirisom iz patika.
 
Ove patike nisu usamljeni slučaj korišćenja otpadaka od hrane u proizvodnji odeće i obuće, a povećani interes za održivost u modi, doveo je do korišćenja različitih sastojaka ostataka ljudske ishrane.
 
Kupcima je pružena prilika da nose voće i alge, ali ne kao štampu na odevnim predmetima, već kao sastavne elemente komada odeće.
Kurir, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: