Mural posvećen Albertu Andijevu, ruskom dobrovoljcu u Srbiji

Lokalne vesti - Sreda 22.06.2022 - 12:26

Na fasadi zgrade u Ulici 29. novembra u Vranju ovih dana se privodi kraju oslikavanje murala posvećenom Albertu Andijevu, ruskom dobrovoljcu koji se tokom NATO agresije borio na Kosovu i Metohiji.

FOTO: D. Ristić/OK Radio FOTO: D. Ristić/OK Radio

Inicijator izrade murala je Udruženje "Srpski veterani ratova od 1990. do 1999. godine" iz Vranja.

 

Lik Alberta Andijeva oslikava poznati vranjski umetnik Stefan Stojanović Sleš, autor stotine grafita i više desetina murala širom Srbije. 

 

Mural još uvek nije završen, a svečano otkrivanje je zakazano za Vidovdan, koji se proslavlja i kao Dan sećanja na sve ratne veterane, kaže za OK Radio predsednik udruženja, Dragoljub Stošić.

 

- Ovo je odavanje počasti i znak zahvalnosti našem bratu i heroju odbrane Srbije Albertu Andijevu koji je izgubio oko na srpskoj zemlji, a kasnije odlučio da u njoj i večno počiva - kaže Stošić.

 

Albert Andijev je bio ruski dobrovoljac koji se, nekoliko dana nakon početka NATO agresije na SR JUgoslaviju priključio herojskoj 549. brigadi Prištinskog korpusa. 

 

Ranjen je 5. maja kod Suve Reke, usled čega je ostao bez desnog oka, ali se ubrzo po saniranju povrede vratio na Kosmet, gde je učestvovao u bitki na Paštriku. 

 

Nakon povlačenja vojske sa Kosova i Metohije, ostao je da živi u Vlasotincu, gde se oženio i dobio sina. 

 

Preminuo je 14. marta prošle godine od posledica zaražavanja koronavirusom i sahranjen u Beogradu uz vojne počasti. 

 

Murali sa njegovim likom već postoje u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Vlasotincu.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: