Na Vlasini peto po redu PLIVANJE ZA KRST

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.01.2021 - 13:36

Na Vlasinskom jezeru će se, na Bogojavljenje, po peti put održati plivanje za časni krst.

Plivače prkose ledeno hladnoj vodi Vlasinskog jezera FOTO: D. Milošević Plivače prkose ledeno hladnoj vodi Vlasinskog jezera FOTO: D. Milošević
U organizaciji Opštine Surdulica, Sportskog saveza Surdulica, Karate kluba „Tanden“ iz Surdulice i uz blagoslov vladike vranjskog Pahomija, na Bogojavljenje 19. januara na Vlasinskom jezeru se po peti put održava plivanje za časni krst.
 
Prema najavama organizatora, najpre će u 10 časova biti služena liturgija u crkvi Svetog Ilije na Vlasini Rid, a plivanje će startovati tačno u podne.
 
Uprkos ledenim danima, organizatori navode da ima tridesetak prijavljenih takmičara, a očekuje se da ih sutra bude i više.
 
Lane je na ovoj manifestaciji na Vlasinskom jezeru učestvovalo rekordnih 70 plivača i više od hiljadu posmatrača.
 
Prvi je do krsta doplivao Stefan Janković iz Surdulice, student Fakulteta zaštite na radu u Nišu, koji je ovu pobedu posvetio ocu, tragično stradalom na Vlasini. 
 
Prema još nepotvrđenim informacijama, moguć je dolazak učesnika iz Severne Makedonije i Bugarske.
 
Ova manifestacija na biseru juga Srbije je jedinstvena u Evropi jer se održava na najvišoj nadmorskoj visini na starom kontinentu – na 1.230 metara.
 
Poslednjih godina, nema plivanja za Bogojavljanski krst na Južnoj Moravi i u Aleksandrovačkom jezeru usled zagađenja. 
 
Tradicionalno plivanje za časni krst na Bogojavljenje u Vladičinom Hanu, kao i prošle godine, biće organizovano na gradskom bazenu.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: