Nastavlja se zločin na reci Garvanici

Lokalne vesti - Ponedeljak 13.09.2021 - 11:27

Priča o napastvovanju reke Garvanice, prirodnog bisera podno Čemernika u opštini Surdulica, već dobija epski karakter.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio

Dvojica Belića, zaljubljenika u prirodu: Bojan iz sela Lebet koji tu prolazi svaki dan i Saša iz Vranja, ponovo apeluju na javnost i lokalne ekologe.

Njihov poslednji izveštaj s lica mesta (petak 11. septembar), dan pre Ekološkog ustanka u Beogradu, glasi da se selu Mačkatica i zaseoku Dukat crno piše.


- Baš kada smo sa nekoliko medija i retkih aktivisti zaštite životne sredine, dosta skromno otvorili temu izgradnje niza mini hidroelektrana u opštinama Surdulica i Vladičin Han, i investitori su pojačali aktivnost - kaže Bojan.

Potom su naši reporteri u petak imali šta da vide i fotografišu: u mahalu Dukat stigao je investitor sa petnaestak radnika i desetak teških građevinskih mašina.

Investiror je, o tome smo pisali, ali da podsetimo, privredno društvo „Moja stara vodenica“ DOO iz Ježevice kod Čačka, čiji je osnivač i direktor izvesni Veljko Stoiber.

- Radnici su prvo uklonili tablu, a onda teškim mašinama „napali“ oko 300 metara korita reke Garvanice - začuđeno objašnjava Saša Belić.

Oni su pre mesec dana najavili da se bitka za bistru rečicu Garvanicu neće ovako završiti.

Tada su pozvali građane, sve prijatelje prirode i ljude dobre volje da im se pridruže, da se okupe i zajedno pokrenu akciju građanske neposlušnosti.

Za sada međutim osim njih dvojice i nekoliko njihovih drugara, svi ostali ćute – i meštani zaseoka Dukat, odnosno mesne zajednice Mačkatice, ali i zeleni aktivisti iz Surdulice i Vladičinog Hana.

Na novinarsko pitanje dokle tako, razočarani Bojan ironično dogovara - „valjda dok investitori ne završe posao“.
 
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: