Novi heraldički simboli Vranja

Lokalne vesti - Subota 09.11.2013 - 10:08

Vranje uskoro dobija nove heraldičke simbole, grb i zastavu, odlučilo je Gradsko veće na svojoj 57. sednici.

Novi grb Vranja Novi grb Vranja

Autori novih simbola su Nemanja Todorović Štiplija, Nikola Salatić i Dalibor Stojković.

Predlog novog gradskog grba sadrži simbole tradicije i istorije grada. U dnu vrhu plavog štita nalazi se srebrna izlomljena greda koja predstava Beli most, a u njegovom dnu nalazi se srebrni zupčanik koji predstavlja industriju Vranja koja je najzaslužnija za razvoj grada.

Iz razloga tog i takvog prosperiteta iz zupčanika "izrasta" zlatna trograna stabljika sa tri heraldička krina na kraju svake grane. Zlatni cvetovi krina su direktna aluzija na "žuto cveće" po kome je Vranje poznato i zbog koga je žuta boja - boja Vranja.

Grb je izrađen u tri nivoa, od kojih je Veliki grb najraskošniji i obogaćen je predstavama kralja Stefana Prvovenčanog i vojnika iz srpsko-turskih ratova, kao nosača grba.

Zastava je kvadratnog oblika, u osnovi žuta, sa crvenim jednokrakim krstom. Počasno mesto na zastavi, gornji levi kanton uz jarbol, je plave boje, čime se ponavlja osnovna boja iz grba Vranja i simbolika koju ta boja povlači.

U tom polju se nalazi zlatno ocilo okrenuto prema jarbolu. Takvo ocilo aluzija je na ćirilično slovo V kao početno slovo imena grada, a samim tim i grčko slovo Β (vita) kojim je prvi puta zapisano i ime grada.

Gradonačelnik Zoran Antić je tom prilikom ocenio da Vranje konačno posle 37 godina, umesto amblema, dobija svoja zvanična znamenja, i dodao da je u tom smislu Mitrovdan, dan donošenja odluke,  istorijski za sve građane Vranja.

O heraldičkoj i istorijskoj osnovi novog grba Grada Vranja govorio je Nikola Salatić, jedan od članova autorskog tima iz Vranja koji je radio na novim simbolima.

Nakon usvajanja predloga novih znamenja na narednoj sednici Skupštine grada, novi grb Grada Vranja će biti u upotrebi u svim zvaničnim dokumentima Grada i gradskih javnih ustanova i preduzeća.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: