Od februara POSKUPLJUJU CIGARETE, ali to nije sve

Lokalne vesti - Sreda 20.01.2021 - 10:06

Paklica cigareta će od sledećeg meseca biti skuplja, najverovatnije, za 10 dinara, zbog redovnog usklađivanja akciza.

Najjeftinija paklica koštaće 270 dinara FOTO: Free Images Najjeftinija paklica koštaće 270 dinara FOTO: Free Images
Za toliko su više nove cene "Japan tobako internešnala" (JTI) iz Sente, koje će važiti od 1. februara, što je objavljeno u poslednjem broju "Službenog glasnika".
 
Kako se saznaje, očekuje se da će u prvih desetak dana narednog meseca brendovi i ostalih proizvođača, niškog "Filipa Morisa" i "Britiš amerikan tobaka" u Vranju, poskupeti za isti iznos. 
 
Prema dostupnom cenovniku JTI, najjeftinija paklica koštaće 270, a najskuplja 550 dinara.
 
Tokom poslednjih mesec dana i prosečne maloprodajne cene benzina i dizela malo su porasle. 
 
Na pojedinim pumpama uvećane su za nekoliko dinara po litru
 
Tomislav Mićović, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, objašnjava da je glavni razlog za to pokupljenje sirove nafte brent, koje od novembra do danas iznosi čak 50 odsto.
 
- Blago poskupljenje derivata nafte, koje je počelo pre mesec dana za 10, 20, 50 para, reakcija je na povećane troškove naftnih kompanija zbog skoka cene sirove nafte. 
 
Taj uticaj bio je izražen i lane od januara do maja, kada je dizel pojeftinio za 32 dinara
 
Od novembra je sirova nafta, koja je tada koštala 37 dolara po barelu, došla do 56 i za nekoliko dana se vratila na 54 dolara
 
Znači da se tu negde stabilizuje. Ne očekuju se dramatični skokovi - navodi Mićović za Novosti.
 
Primena, novih usklađenih akciza na derivate nafte u Srbiji još nije počela, a i neizvesno je u kojoj meri će se te dažbine preneti na krajnje cene, jer njihovo formiranje zavisi od brojnih faktora. 
 
Kako je objavilo Udruženje naftnih kompanija Srbije, na osnovu indeksa potrošačkih cena u prošloj godini, očekuje se da će uvoznici i proizvođači po osnovu akciza u budžet Srbije plaćati više za oko 0,9 dinara po litru benzina i dizela, odnosno 0,7 dinara po kilogramu tečnog naftnog gasa
 
To je redovno godišnje usklađivanje dinarskih iznosa akciza sa inflacijom.
 
Prema poslednjim, zvanično dostupnim podacima, od 4. do 10. januara prosečna maloprodajna cena evrodizela iznosila je 143,20 dinara, benzina evropremijum BMB 95 bila je 135,11, a TNG auto-gasa 76,38 dinara.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: