Odata pošta oslobodiocima Vranja u Prvom svetskom ratu

Lokalne vesti - Nedelja 04.10.2020 - 12:49

Polaganjem venaca kraj Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju i odavanjem pošte stradalim ratnicima iz Vranja i okoline, nastavljeno je obeležavanje 102 godišnjice oslobođenja Vranja u Velikom ratu.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs

Čestitajući svim građanima 4. oktobar gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković podsetio je na istorijske činjenice koje svedoče o Velikom ratu i stradanjima srpskog naroda.

- Naši preci, vođeni hrabrošću, upornošću i neodustajanjem pokazali su da ne postoje nepremostive prepreke u postizanju slobode. Vođeni ovim svetim ciljem, nisu odustajali i bez obzira na velika stradanja i veliki broj žrtava, pokazali su kako se voli svoja zemlja.

Težnja brojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja da porobi našu zemlju i oduzme slobodu, naišla je na veliki otpor i nepokolebjivu volju našeg naroda. U tom sukobu nije bilo odstupanja i bez obzira na velika stradanja i veoma visoku cenu, sloboda je osvojena
- rekao je gradonačelnik dr Milenković.

On je dodao da nama, potomcima ovako slavnih predaka, ostaje da u miru budemo dostojni njihovih žrtava.

- Zbog toga, naš zadatak je prosperitet u svim sferama društva. Cilj je sveobuhvatni razvoj grada, koji će doprineti stvaranju povoljnijeg životnog i poslovnog ambijenta za sve naše građane.

I zato svaki građanin, po ugledu na naše pretke koji nikad nisu odustali od ideala slobode, mora težiti razvoju i napretku našeg grada. A lokalno rukovodstvo učiniće sve da poboljša kvalitet života svakog građanina, jer ovo je naš grad, mesto gde živimo, gde rastu naša deca, gde gradimo budućnost. A za budućnost se bori i nikad ne odustaje - naglasio je gradonačelnik Milenković.

Predsednica GO Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Olivera Đorđević, čestitajući praznik Vranjancima, istakla je važnost obeležavanja ovog datuma iz slavne srpske istorije.

- Sloboda je na ovim prostorima bila vrhunski ideal kome svi teže.

Ideal o kome se toliko peva i za koji je svako spreman da položi svoj život. U to ime odajemo danas poštu stradalim ratnicima, ali i onima koji su ostali kod kuće, majkama, ženama i deci - istakla je ona.

Ispred Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju vladika vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom, služio je parastos poginulim ratnicima. Vence su položili gradonačelnik dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, narodni poslanik i načelnik Pčinjskog upravnog okruga, zatim  gradske opštine Vranjska Banja, PU Vranje, BIA, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, SUBNOR – a i Udruženja srpskih ratnih veterana.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: