Otkriven mural posvećen ruskom dobrovoljcu Albertu Andijevu FOTO

Lokalne vesti - Utorak 28.06.2022 - 11:43

U Vranju je, u prisustvu ratnih veterana i građana, otkriven mural Albertu Andijevu, ruskom dobrovoljcu koji se tokom NATO agresije borio na Kosovu i Metohiji.

FOTO: G. Mitić/OK Radio FOTO: G. Mitić/OK Radio

Inicijatorje Udruženje "Srpski veterani Vranje", a mural je oslikao vranjski umetnik Stefan Stojanović Sleš, autor stotine grafita i više desetina murala širom Srbije. 

 

Istovremeno, otkrivena je i spomen-ploča herojima sa Košara, sa porukom: "Mrtve ne zaboravite - žive poštujte. Svim herojima, večno zahvalni građani Vranja".

 

Svečanom otkrivanju su prisustvovali i Albertov sin Lazar i udovica Ivana. 

 

Uz intoniranje srpske i ruske himne, pročitana je Albertova biografija i odata mu počast, a sveštenik je osveštao mural.

 

Albert Andijev je bio ruski dobrovoljac koji se, nekoliko dana nakon početka NATO agresije na SR JUgoslaviju priključio 549. brigadi Prištinskog korpusa. 

 

Ranjen je 5. maja kod Suve Reke, usled čega je ostao bez desnog oka, ali se ubrzo po saniranju povrede vratio na Kosmet, gde je učestvovao u bitki na Paštriku. 

 

Nakon povlačenja vojske sa Kosova i Metohije, ostao je da živi u Srbiji, u Vlasotincu. 

 

Preminuo je 14. marta prošle godine od posledica zaražavanja koronavirusom i sahranjen u Beogradu uz vojne počasti.

Foto Galerija

Otkrivanje murala Albertu Andijevu

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: