PETA ŠKOLA: Menjaju učiteljicu po političkoj osnovi

Lokalne vesti - Četvrtak 12.10.2017 - 13:11

Roditelji dece jednog od odeljenja OŠ „Svetozar Marković“ u Vranju nezadovoljni su odlukom nadležnih u ovoj ustanovi da učiteljica Marija Kostić, koja uči njihove mališane, bude zamenjena drugom učiteljicom posle samo mesec dana od početka nove školske godine.

Roditelji kod Antića Foto: S.Tasić/OK Radio Roditelji kod Antića Foto: S.Tasić/OK Radio

Učiteljica Kostić je zaposlena na određeno vreme, kao zamena Aleksandri Manić, aktuelnoj direktorki OŠ „Dositej Obradović“ i supruzi Dejana Manića, lidera Jedinstvene Srbije u Vranju.

Nezadovoljni roditelji su se u četvrtak na konferenciji za štampu obratili javnosti i lokalnoj samoupravi, tražeći pomoć u rešavanju situacije, jer ne žele da njihova deca dobiju novu učiteljicu.

Zoran Đuriček, jedan od roditelja, kaže da oni nemaju ništa protiv nove učiteljice i da ne sumnjaju u njene kvalitete, samo ne žele da im  deca prolaze kroz novi period prilagođavanja i privikavanja, kada za to nema potrebe.

- Kad samo se još u vrtiću opredeljivali kod kog učitelja će biti naša deca, niko nam nije  rekao da će Marija Kostić dobiti zamenu pre isteka mandata Manićevoj, koja bi se u tom slučaju vratila na svoje radno mesto.

S tom računicom, Marija Kostić bi izvela našu decu do trećeg ili četvrtog razreda.

Međutim, 30. ili 31. avgusta je raspisan konkurs za prijem nove učiteljice, doneto je rešenje o njenom prijemu u radni odnos, što u praksi znači da se prima zamena na radnom mestu, za zamenu tj. Kostićevu, koja je već nečija zamena
  - ukazuje Đuriček.

Roditelju prvaka kažu da su podneli prigovor nadležnoj prosvetnoj inspekciji i da očekuju njihov odgovor.


U međuvremenu decu još uvek uči Marija Kostić, za koju su se ona, prema priči njihovih roditelja, vezala i navikla na njene metode rada.

Irena Stanković, majka jednog od prvaka, poručuje da njihova deca ne moraju da prolaze kroz ovakve promene, jer u slučaju da se poštuje zakon do ovakve situacije ne bi ni došlo.

- Iza svega stoji politika, a naša deca prolaze kroz traume, jer su jako vezana za učiteljicu Kostić.

Nemamo ništa protiv nove učiteljice, ali prema našim saznanjima iza svega stoji određena politička partija koja eto pokušava da privatizuje školu gurajući svoje ljude.

Mi ne želimo da naša deca budu žrtve političkog sistema, imamo potpisanu peticiju kojom tražimo da našu decu i dalje uči Marija Kostić
- poručuje Stankovićeva.

Slađan Stanković, čije dete ide u razred koji vodi Kostićeva, dodaje da je njima najbitnije da decu uči učiteljica koja ih je preuzela 1. septembra.

Roditelji ukazuju da se u čitavoj situaciji najmanje vodi računa o interesima dece i da je politika na prvom mestu, te da su pojedini od njih dobijali i pretnje od članova JS, za koju kažu da kroz kadrove koji u njoj rade i članove Školskog odbora, privatizuje „Petu školu“.

Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, poručio je roditeljima da će se lokalna samouprava ponašati samo u okviru nadležnosti koje ima, ali da je tu da sasluša probleme koji imaju građani.

Roditelji prvaka najavljuju da će u slučaju da učiteljica Kostić više ne vodi  odeljenje koje je uzela na početku školske godine, oni ispisati  decu iz škole i upisati ih u neku drugu.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: