Peticijom traže IZMEŠTANJE KNAUFA

Lokalne vesti - Utorak 12.09.2017 - 09:51

Vranje - U Surdulici i bližoj okolini je u toku potpisivanje peticije građana za izmeštanje fabrike „Knauf“ usled zagađenja okoline i ugroženosti zdravlja ljudi.

Podrška stigla i od lokalne samouprave FOTO: MZ Belo Polje Podrška stigla i od lokalne samouprave FOTO: MZ Belo Polje

Inicijativa je krenula iz Belog Polja gde je fabrika smeštena i gde se, kako kažu meštani, najviše osećaju posledice zagađenja „Knaufa“.

Organizatori potpisivanja peticije ističu nedozvoljenu emisiju štetnih gasova iz dimnjaka fabrike, ispuštanje radioaktivnih komponenti, zagađenje reke Vrle i podzemnih voda otpadnom kiselinom i veliku količinu jalovine koja ostaje od proizvodnje.

Posebno su zabrinuti zbog, kako je navedeno, povećanja broja obolelih od karcinoma, što dovode u vezu sa zagađenjem okoline.

Prema podacima koji su pridruženi peticiji, u Surdulici je u prvih osam meseci ove godine od najtežih bolesti obolelo 244 lica i sedmoro dece.

- Tražimo da se fabrika izmesti sa područja Surdulice, jer prema propisima Evropske Unije, takva fabrika može da postoji na jednom mestu samo deset godina, a u Surdulici je taj rok istekao – stoji u peticiji.

Inicijator potpisivanja peticije Saša Milošević, čiji je stan udaljen samo dvestotinak metara od fabrike kaže za OK Radio da već pet godina vodi bitku za očuvanje životne sredine.

 - Pored svega navedenog u peticiji, mi imamo i problem sa bukom, jer kroz krug fabrike dnevno prođe pedesetak šlepera, a parking im nije uređen.  

Ja sam o svemu pričao sa prethodnim direktorom „Knaufa“, koji mi je decidno odgovorio da njih ništa van kruga fabrike ne interesuje
– kaže Milošević, ističući da je fabrika locirana na samo stotinak metara od škole.

On je zadovoljan odzivom Surduličana, jer je za desetak dana peticiju potpisalo oko 1.600 građana, a aktivisti prikupljaju potpise i u obližnim selima.

- Očekujem da do kraja meseca ovaj naš zahtev podrži 7.000 meštana, nakon čega ćemo peticiju predati Ministarstvu zaštite životne sredine.

Pored nas, ugroženi su i meštani okolnih sela, jer zbog zagađenja reke Vrle, ne mogu da navodnjavaju svoje poljoprivredne zasade kao što su to činili ranije.

Svaka čast onima koji u „Knaufu“ rade i time izdržavaju porodice, ali generalno, ova fabrika svima nama nije donela ništa dobro
– zaključuje Saša Milošević.

Zahtev meštana Belog Polja su nedavno podržali i odbornici Skupštine opštine Surdulica.

Fabrika „Knauf“ je na početku rada zapošljavala oko 1.000 radnika, dok je trenutno njihov broj smanjen na manje od 100 zaposlenih.

Peticija se potpisuje na gradskom šetalištu u Surdulici, svakog dana od 9 do 13 časova.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: