Petoškolci pobednici SVETSKOG TAKMIČENJA: Osmislili najbolje rešenje za BOLJU PLANETU

Lokalne vesti - Ponedeljak 01.03.2021 - 09:50

Učenici Osnovne škole ,,Svetozar Marković’’ iz Vranja Vila Stanković, Jovana Stojičić, Luka Ordić i David Stanojković, okupljeni u tim ,,Ekopetoškolci’’, pobedili su na trećem Globalnom dečijem DIZAJNATON-u.

,,Ekopetoškolci’’ zamislili teretanu kao elektranu ,,Ekopetoškolci’’ zamislili teretanu kao elektranu
Reč je o takmičenju koje je organizovao КidHub iz Beograda na temu „Održivi izvori energije i klimatske promene“
 
„Globalni Dečji dizajn maraton – Dizajnaton“ istovremeno se dešavao u 20 zemalja, a ove godine je treći put održan i u Beogradu
 
Među 1.200 mališana iz čitavog sveta, našlo se  tridesetoro dece iz Srbije. 
 
Hiljadu dece širom sveta u istom trenutku dizajniralo je predloge rešenja za bolju planetu
 
Na ovom takmičenju, deca su rešenja kreirala pomoću elektro-komponenti, programiranja sa Mikrobit-om uz upotrebu i različitih kreativnih materijala
 
Sa njima su radili edukatori iz oblasti dizajna, ekologije i održivog razvoja, kao i novih tehnologija
 
Pobedničko rešenje pod nazivom „Teretana kao elektrana“ osmislili su vranjski osnovci
 
Prototip ,,Teretana kao elektrana" tj. statične bicikle postavli bi u školska dvorišta  tako da bi učenici i ostali građani imali priliku da se bave zdravim načinom života i da učine nešto za našu planetu
 
,,Ekopetoškolci’’ su dali rešenje tako što su napravili prototip od materijala koji može da se reciklira
 
Sastoji se od generatora i akumulatora. Кorišćenjem bicikla mehanička energija se pretvara u električnu i puni bateriju. 
 
Na pedalu bicikla integrisali su mikro bit koji broji količinu proizvedene kinetičke energije i radio talasima šalje drugom mikro bitu koliko je baterija napunjena i koliko je prikupljeno električne energije
 
Prikupljena električna energija koristi se za punjenje mobilnih telefona, laptopova  i osvetljenje školskog dvorišta
 
I to nije sve. Da bi podstakli odgovornost odraslih ,,Ekopetoškolci’’ planiraju da, u okviru projekta, upute dopise inicijative velikim kompanijama koje mogu da ih podrže u realizaciji ove i u nekih drugih ideja. 
 
Društveno odgovorne kompanije bi mogle da ih nagrađuju tako što bi im donirale sadnice koje bi oni sadili u školskom okruženju. 
 
Na taj način bi pravili male šume koje bi u budućnosti prečišćavale vazduh, smanjile temperaturu leti u tom okruženju i bile prave male fabrike kiseonika u gradu.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: