Počela izgradnja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu (FOTO)

Lokalne vesti - Utorak 03.02.2015 - 18:05

Vranje - Početak radova na izgradnji subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu svečano je u utorak obeležen u prisustvu brojnih predstavnika državnih organa i vlasti i delegacije EU.

Majkl  Devenport u Bujanovcu Majkl Devenport u Bujanovcu

Prve tri lopate u kamen temeljac bacilo je troje studenata srpske, albanske i romske nacionalnosti.

Svečanosti su pored ostalih prisustvovali I ministar prosvete Srđan Verbić, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport, ambasador OEBS-a u Srbiji Piter Burkhard, visoka komesarka za nacionale manjine Astrid Tors, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici Nenad Vunjak.

Šef delegacije EU Davenport rekao je na svečanosti da je početak radova na izgradnji Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu veoma bitan i svečan dan za ceo jug Srbije.

– Početak radova na izgradnji ovog fakulteta rezultat je velikih zajedničkih napora svih nas ovde. Ovo što mi sada ovde radimo, pokazuje da sloga i upornost imaju svoju snagu i da mogu da daju konkretne rezultate.

Činjenica da počinju radovi na izgradnji budućeg fakulteta šalje jasnu i snažnu poruku svima.

Ovo što će se graditi je budućnost za mlade ljude za ceo region, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost – rekao je Davenport.

Ministar prosvete Verbić istakao je da je otvaranje fakulteta u Bujanovcu dugo planirano i da očekuje da će iz ove obrazovne ustanove svake godine izlaziti veliki broj visokoobrazovanih stručnjaka.

- Očekujem da će ovaj fakultet biti rasadnik visoko obrazovanih kadrova i da će adekvatan prostor doprineti njihovom obrazovanju.

Republika Srbija posebnu pažnju obraća upravo na obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina na maternjem jeziku, što je jedno od najvažnijih manjinskih prava, ali istovremeno je veoma važno istaći značaj učenja zvaničnog jezika – rekao je Verbić.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković rekao je da će prema obećanju izvođača radova, zgrada koju su zajednički finansirali Vlada Srbije, Evropska unija i opština Bujanovac biti gotova do 1. oktobra.

Kako je kazao, nova generacija studenata započeće visoko obrazovanje u daleko boljim uslovima. Ekonomski fakultet na dvojezičnoj nastavi biće izgrađen kod Doma zdravlja u Bujanovcu, na površini od 2.450 metara kvadratnih.

Sada, odeljenje ovog fakulteta ima više od 300 studenata. U zgradi će postojati amfiteatar od 140 mesta, dve velike slušaone kapaciteta do 90 mesta, tri slušaone za 60 mesta, prostorija za studentski parlament, soba za polaganje ispita, karijerni centar, računarska laboratorija sa 40 mesta i kabineti za profesore.

Izgradnja fakulteta koštaće 1,5 miliona evra.

Milion evra obezbedila je Evropska unija preko Evropskog progresa, a ostatak Vlada Srbije preko Koordinacionog tela i opština Bujanovac.

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković

 

              

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: