Početak realizacije projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“ u oblasti rodne ravnopravnosti

Lokalne vesti - Petak 31.03.2023 - 09:18

U Vranju je danas održan prvi radni sastanak u okviru projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, Stalne konferencije gradova i opština, koji se realizuje i u Vranju.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs

Nataša Okilj, savetnica za rodnu ravnopravnost i antidiskriminaciju SKGO rekla je ovom prilikom da se Grad Vranje prijavio i  Stalne konferencije opština i gradova dobio paket podrške.

 

,,Paket podrške za unapređenje rodne ravnopravnosti i uvođenje rodno-odgovornog budžetiranja ima za cilj da pruži podršku lokalnim samoupravama da svoje postupanje usklade sa zakonodavnim i strateškim okvirom koji se odnosi na ravnopravnost polova i podjednako učešće muškaraca i žena u procesima odlučivanja.

 

Brojnim zakonima kao što su Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o budžetskom sistemu, Zakon o rodnoj ravnopravnosti i drugi ustanovljavaju se obaveze koje se odnose na razvoj aktivne politike jednakih mogućnosti u svim oblastima društvenog života. Ovaj paket podrške pripremljen je tako da jedinicama lokalne samouprave pruži podršku u ispunjavanju zakonskih obaveza,'' istakla je Nataša Okilj.

 

A najvažnije  aktivnosti u okviru realizacije ovog projekta su: izrada Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost, podrška za izradu Plana upravljanja rizicima, kao i obuka i održavanje individualnih konsultacija sa zaduženim akterima, odnosno pružanje podrške radnoj grupi sačinjenoj od direktnih i indirektnih budžetskih korisnika u procesu izrade rodno odgovornog budžeta.

 

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici različitih institucija, takozvani indirektni i direktni budžetski korisnici, kao i predstavnici lokane samouprave Vranje, odnosno Skupštine grada i NVO sektora.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //