Sezona medveđeg ili divljeg luka sremuša počinje u proleće, sredinom marta i traje do kraja aprila.
Foto: OK Radio
Na području juga Srbije ove biljke ima najviše na području Poljanice i Kukavice.
Novica Cvetković iz Vlasa u Poljanici, kaže da redovno bere sremuš, svakog proleća, kao i da ga koristi u ishrani.
- Najčešće ga upotrebljavamo kao salatu. Ubrani sveži listovi se saseckaju, a potom začine, preliju uljem i zakisele, kao i svaka druga salata.
Sremuš može u kombinaciji sa drugim livadskim zeljem i koprivom da se sprema.
Veoma ukusne su pite sa nadevom od sremuša, sira i jaja, zatim proja - priča Cvetković.
April i maj su meseci sremuša koji zovu i “ubica otrova”. Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta.
Lukovice se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljanje različitih lekovitih preparata.
Sremuš biljka je prva prolećna salata i ujedno i prva vitaminska hrana.
Sveže ubrana se može čuvati u frižideru do nekih desetak dana. Leti se pojavljuju i prvi nezreli plodovi koje možemo iskoristiti kao pikantne začine u kuhinji.
Mladi listovi puni vitamina predstavljaju savršenu kombinaciju sa zelenom salatom, a mogu da se koriste i kao dodatak supama i sosovima.
Sa kuvanjem i sušenjem medveđi luk sremuš značajno gubi svoja lekovita svojstva.
S.T.
Vrati se na kategoriju Lokalne vesti
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.