POREZI PO VRANJSKI: Dranje na živo!

Lokalne vesti - Četvrtak 11.02.2016 - 13:16

Lokalni porez na imovinu u Vranju za 2016. godinu uvećan je u odnosu na prošlu godinu gotovo po svim osnovama, a najveće iznenađenje čeka vlasnike porodičnih kuća, gde je ponegde razrez veći i do 51 odsto.

Maalo po malo, još malo je ostalo FOTO D. Ristić Maalo po malo, još malo je ostalo FOTO D. Ristić

Vlasnici stanova u prošli su nešto bolje, jer  imaju povećanje poreza u prvoj zoni samo 0,28 odsto.

Dragica Nastić, načelnica Sekretarijata za finansije i privredu u Gradskoj upravi u Vranju pojašnjava da je povećan porez na kuće i to za 18 odsto u prvoj, 11 drugoj, 51 odsto u trećoj, 43 u četvrtoj i 21 odsto u petoj zoni.

U šestoj zoni nema povećanja poreza na imovinu kuća za stanovanje.  

- Početna veličina za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih lica je prosečna cena na bazi najmanje tri ostvarena prometa u zoni.

Kada se utvrdi ta cena, ona se stavlja u odluci o porezima. To su sve početne veličine koje zakon propisuje, ništa mi drugo nismo menjali u ovoj godini.

 

Mi smo jedna od retkih lokalnih samopurava, možda i jedina u Srbiji, koja je prošle godine vršila razrez poreza na imovinu u skladu  sa poslednjim izmenama Zakona o porezu na imovinu - kaže Nastićeva.

Porez za poslovne prostore u prvoj zoni biće uvećan za 7,33 odsto dok će u ostalim zonama uglavnom ostati na istom nivou kao predhodne godine.

Porez na garaže biće na istom nivou kao predhodne godine.

Za stanove u prvoj zoni prosečne cene kvadratnog metra za utvrđivanje poreza na imovinu za 2016.godinu, iznose 65.736,73  u drugoj 63.953,80 i u trećoj 57.190,52 dinara.

Na cenu, kako kažu nadležni, utiče i starost objekta i još mnogo parametara propisanih zakonom. Stariji stanovi imaju umanjenje za amortizaciju od 0,8 odsto na godišnjem nivou.

 


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: