Potvrđeno: Od 2035. godine bez novih dizelaša i benzinaca u EU

Lokalne vesti - Nedelja 12.06.2022 - 00:36

Drumski saobraćaj odgovoran je za otprilike 20 procenata emisija CO2, od čega 70 odsto dolazi iz putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila.

FOTO: dreamstime.com FOTO: dreamstime.com

Evropski parlament konačno je potvrdio istorijsku odluku – od 2035. građani EU neće moći da kupuju nove benzince i dizelaše, čak ni u hibridnom obliku. Ovo važi i za dostavna vozila.

Razlog je, naravno, smanjenje emisije CO2, odnosno obuzdavanje globalnog zagrevanja. Evropski parlament i Evropska komisija sada moraju da rade zajedno na harmonizaciji država članica, piše Revijahakm, a prenosi B92.

Protiv ove odluke u Evropskom parlamentu bili su najglasniji konzervativci i demohrišćani, odnosno tražili su prostor za još deset odsto benzinaca i dizelaša posle 2035. godine, ali njihov predlog nije prošao.

Najviše su lobirali nemački predstavnici te grupacije, koji strahuju da će tamošnja automobilska industrija prelaskom na električna vozila izgubiti 500.000 radnih mesta.

- Želimo da se oslobodimo CO2, a ne industrije - rekao je evropski narodni lider Manfred Veber.

OK Radio, B92

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: