Preševo: Arifi predsednik opštine, Srbi u vlasti

Lokalne vesti - Utorak 20.02.2018 - 08:52

Vranje - U Preševu je konstituisana lokalna vlast, a za predsednika opštine izabran je lider Alternative za promene Šćiprim Arifi, objavio je Tanjug.

Od 2004. godine Srbi nisu imali predstavnike u vlasti, a od 2012. nisu imali odbornike u Skupštini opštine.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Opštine Preševo koja je trajala više od osam sati, za predsednika opštine je izabran Šćiprim Arifi, lider Alternative za promene (AP), a za predsednika Skupštine Opštine Sami Salihu, lider grupe gradjana "Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca".

Za zamenika predsednika Skupštine Opštine izabran je odbornik srpske liste "Aleksandar Vučić – za Srbiju jedinstveno" Branko Trajković, član Srpske napredne Stranke (SNS), dok je za seketara Skupštine Opštine izabran Ragmi Haljilji.

Prvi put od uvodjenja višestranačja u Srbiji odbornici srpskih partija deo su vlasti u Preševu, a pored Trajkovića, odbornički mandat je osvojio i Branislav Manasijević, član PUPS-a.

Vladajuću koaliciju u Preševu sada čine: Alternativa za promene s 15 odbornika, grupa gradjana Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca sa tri odbornika i srpska lista "Aleksandar Vučić - za Srbiju jedinstveno" s dva.

Kako prenosi RTS, opozicija, koju čine Demokratska partija Albanaca, Partija za demokratsko delovanje i Demokratska unija doline, je pre izbora predsednika skupštine i ostalih organa napustila parlament.

Predstavnici opozicije su kritikovali Alternativu za promene zbog formiranja vladajuće većine sa predstavnicima srpske liste, navodeći da nova vladajuća koalicija "liči na Frankeštajna".

Po rečima Šćiprima Arifija, nova vladajuća koalicija u Preševu formirana je tako da doprinese bržem razvoju opštine.

Arifi, koji je tu funkciju obavljao i 2016. godine, rekao je da će nastaviti sa poslovima započetim tada koji su, pre svega, usmereni ka ekonomskom razvoju, obezbeđivanje udžbenika na albanskom jeziku i otvaranju malog graničnog prelaza ka Makedoniji.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: