Prevencijom protiv malignih bolesti

Lokalne vesti - Ponedeljak 20.03.2017 - 13:00

Preventivni pregledi su od izuzetnog značaja za smanjenje broja obolelih od karcinoma, poručuju iz Centra za prevenciju Zavoda za javno zdravlje u Vranju, povodom 20.marta „Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke“.

Bolje sprečiti, nego lečiti. Foto: Centar za prevenciju Bolje sprečiti, nego lečiti. Foto: Centar za prevenciju

U okviru partnerskih aktivnosti sa NVO “NEKSUS” iz Vranja, koji je Odeljenju ginekologije donirao električnu ginekološku stolicu, a povodom kampanje „Mart mesec malignih bolesti“ u prostorijama Hemijsko tehnološke škole održao predavanje na temu „Prevencija malignih bolesti“.

Doktor Dragan Pešić, iz Centra za prevenciju, podseća na osnovne faktore rizika i važnost preventivnih pregleda u ranom otkrivanju karcinoma dojke.

- Počev od samopregleda dojki, preko kliničkih ultrazvučnih pregleda do mamografskih pregleda posle 45. godine života, sve je to važno u cilju otkivanja bolesti u što ranijoj fazi kada su izgledi za izlečenje daleko veći.

Nakon predavanja na pokaznim lutkama je demonstrirali smo samopregled dojki pa je svako po naosob palpacijom mogao da napravi razliku između zdrave i bolesne dojke.

Podeljen je i zdravstveno edukativni materijal Nacionalnog programa Ministarstva zdravlja pod sloganom „Srbija protiv raka - kaži svima koje voliš, redovan pregled je najbolja zaštita“, kako bi se uticalo na podizanje svesti da se neodgovorno zdravstveno ponašanje prema sopstvenom zdravlju zameni odgovornijim
- poručuje Pešić.

Pored organizovanog skrininga postoji i oportuni kada bi građani trebalo da se javljaju na redovne preventivne preglede pre svega kada su u pitanju tri najčešća carcinoma, na tri najčešće lokalizacije i to dojka, grlić materice i debelo crevo što je obuhvaćeno Nacionalnim programom za borbu protiv raka.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: